Τώρα που ξεκινάει η σχολική χρονιά, οι γονείς ψάχνουν υγιεινές και νόστιμες επιλογές για τα παιδικά ταπεράκια. Τα muffins με blueberries είναι η ιδανική λύση: εύκολα, θρεπτικά και φιλικά σε παιδιά με δυσανεξία στη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά.
Με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει, οι γονείς θέλουν να γεμίσουν τα ταπεράκια των παιδιών με κάτι που να συνδυάζει γεύση και θρεπτική αξία. Τα blueberries είναι μικρές θησαυροί βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, βοηθούν στην καλή πέψη και συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειάς τους κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας.
Blueberries (μύρτιλα) και παιδιά: Οφέλη, διατροφική αξία και συνταγές
Εκτός από τα οφέλη των blueberries, η προετοιμασία σπιτικών γευμάτων προσφέρει στα παιδιά πολλά περισσότερα. Όταν γνωρίζουμε τι βάζουμε στο κολατσιό τους, μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες. Τα muffins , μάλιστα, αποτελούν ένα πρακτικό και εύκολο γεύμα που μπορεί να αποθηκευτεί και να καταναλωθεί όποτε χρειάζεται.
35 ιδέες για σνακ (περιλαμβάνει συνταγές για διαβήτη, κοιλιοκάκη και υγιεινή διατροφή)
Η καλύτερη είδηση; Αυτά τα muffins είναι gluten-free και dairy-free (χωρίς γαλακτοκομικά δηλαδή), καθιστώντας τα ιδανικά για παιδιά με δυσανεξίες ή οικογένειες που ακολουθούν ειδικές διατροφές. Η υφή τους παραμένει αφράτη, η γεύση γλυκιά και η διαδικασία παρασκευής απλή, χωρίς να απαιτεί πολύ χρόνο ή εξειδικευμένα υλικά.

Προετοιμασία: 20'
Υλικά
- ½ φλιτζάνι γάλα (φυτικό, π.χ. αμυγδάλου ή καρύδας)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι μαλακό βούτυρο (μπορείτε και φυτικό)
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.γ. baking powder
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ¾ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 ½ φλιτζάνι blueberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κ.σ. ζάχαρη για πασπάλισμα
Βήματα
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και τοποθετούμε θήκες σε ένα ταψί για muffins.
-
Σε μια κανάτα με μετρητή, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το γάλα μέχρι να φτάσει το ½ φλιτζάνι. Αν δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ζεσταίνουμε 20-30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
-
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
-
Ρίχνουμε το baking powder, αλάτι, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε μισό από το μείγμα γάλακτος και αλευριού, ανακατεύουμε, και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και αλεύρι.
-
Ανακατεύουμε προσεκτικά τα blueberries και μοιράζουμε τη ζύμη στις θήκες. Πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. ζάχαρη.
-
Ψήνουμε στους 190°C για 25-33 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε από τις θήκες. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.