Είναι η σοκολάτα gluten-free;

Μάθετε ποιες σοκολάτες πρέπει να τρώτε αν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη.

Είναι η σοκολάτα gluten-free;

Η γλουτένη, η πρωτεΐνη που περιέχει το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, έχει συνδεθεί με μία σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ψωρίαση, η αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη, ενώ πιστεύεται ότι στερεί την ενέργεια από τον οργανισμό και προκαλεί κόπωση.

Λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται τα περισσότερα τρόφιμα, το να αποφύγει κάποιος τη γλουτένη, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Η γλουτένη περιέχεται σε δεκάδες παράγοντες πύκνωσης, γαλακτωματοποιητές και άλλα συστατικά επεξεργασίας τροφίμων. Οι εταιρίες υποχρεούνται να αναγράφουν στις ετικέτες των τροφίμων που έχουν ως βάση το σιτάρι, ότι περιέχει γλουτένη. Τι γίνεται όμως με τη σοκολάτα; Περιέχει γλουτένη ή όχι;

Η καθαρή, χωρίς ζάχαρη σοκολάτα δεν περιέχει γλουτένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καθαρή σοκολάτα παρασκευάζεται με την υγροποίηση των κόκκων κακάο. Η γλουτένη δεν βρίσκεται στο κακάο και δεν παίζει ρόλο στη διαδικασία της υγροποίησης τους.

Ωστόσο, σχεδόν κάθε συσκευασία σοκολάτας στην αγορά περιέχει πολλά συστατικά και παράγεται μαζί με άλλα προϊόντα. Εκεί στα "άλλα" προϊόντα μπορεί να "γλιστρήσει" η γλουτένη. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα:

  • Σοκολάτες που περιέχουν κομματάκια κέικ ή μπισκότων.
  • Σοκολάτες με κόκκους ρυζιού.
  • Σοκολάτες που περιέχουν αλεύρι.

Διαβάστε επίσης: Τάρτα σοκολάτας χωρίς γλουτένη για παιδιά που έχουν δυσανεξία

sokolata xoris glouteni 1

Γιατί μόνο μερικές σοκολάτες έχουν την ένδειξη "Χωρίς γλουτένη ή gluten free";

Η αγνή σοκολάτα, χωρίς πρόσθετα είναι χωρίς γλουτένη, αλλά δεν είναι αρκετά νόστιμη. Για την ακρίβεια είναι αρκετά πικρή.

Για να φτιάξουν την πιο αγνή έκδοση της γλυκιάς και νόστιμης σοκολάτας, οι κατασκευαστές παίρνουν αυτό που ονομάζεται «ποτό σοκολάτας» (κακαόμαζα) και το συνδυάζουν με βούτυρο κακάο (λίπος από κακάο), συν ζάχαρη.

Οι σοκολάτες περιέχουν αυτά τα τρία συστατικά και αυτά κάνουν τη σοκολάτα νόστιμη. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σοκολάτα γάλακτος; Απλά αυτή περιέχει συν ένα ακόμη συστατικό. Το γάλα σε σκόνη.

Πώς μπορεί να μπει η γλουτένη μέσα σε μια σοκολάτα;

Είναι πιθανό ακόμη και η καθαρή, χωρίς ζάχαρη σοκολάτα να περιέχει λίγο γλουτένη εάν έχει έρθει σε επαφή με γλουτένη κατά τη συγκομιδή ή την επεξεργασία της. (Για παράδειγμα, εάν οι κόκκοι κακάου επεξεργάζονται σε εξοπλισμό που επεξεργάζεται επίσης το σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη)

Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε βέβαιοι ότι τρώτε σοκολάτα χωρίς γλουτένη;

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να επιλέγετε σοκολάτες που έχουν την ένδειξη "χωρίς γλουτένη - gluten free".

πηγή: verywellfit.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved