Pretzel συνταγή από τα χεράκια μου

Αν είσαι μαμά που κάθε φορά σπάει το κεφάλι της για το κολατσιό του παιδιού της, τότε μου μοιάζεις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!

Μαργαρίτα Νικολάου
Pretzel συνταγή από τα χεράκια μου

Η κουζίνα είναι το αγαπημένο μου δωμάτιο στο σπίτι! Μου αρέσει να μαγειρεύω αλμυρά και γλυκά για εμένα, τον άνδρα μου, την κόρη μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τους συναδέλφους μου!

Ξέρετε, είμαι από εκείνες τις μαμάδες που μόλις ψήσουν κάτι, θα το πάνε δώρο στις φίλες τους για να απολαύσουν τον καφέ ή θα το βάλουν στην τσάντα του παιδιού για κολατσιό ή στη δική τους τσάντα για σνακ στη δουλειά.

Αυτές τις μέρες, έφτιαξα για πρώτη φορά pretzel. Εκείνα τα υπέροχα, λαχταριστά και μυρωδάτα ψωμάκια που έχουν σκούρο καφέ χρώμα και τραγανό χοντρό αλάτι από πάνω. Ορίστε η συνταγή που έφτιαξα για να τα φτιάξετε και εσείς.

Τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
260 ml γάλα χλιαρό
260 ml νερό χλιαρό
3 κ.τ.σ σπορέλαιο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.τ.σ ζάχαρη
2 κ.τ.γ αλάτι ψιλό

Για το σκούρο χρώμα:
1 λίτρο νερό
3 κ.τ.σ μαγειρική σόδα

Για το τελείωμα:
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάλτε το γάλα, το νερό και τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέστε το λάδι και τη ζάχαρη και συνεχίστε για ένα λεπτό το ανακάτεμα.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε καλά.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί, αφού καλύψετε τη λεκάνη με μία ζελατίνα φαγητού. (εγώ για να φουσκώσει λίγο πιο γρήγορα ρύθμισα το φούρνο στους 40 βαθμούς και έβαλα τη λεκάνη με το ζυμαράκι μου να φουσκώνει εκεί. Μη φοβάστε δεν λιώνει η ζελατίνα).
Αφού φουσκώσει, χωρίστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και πλάστε είτε στο κλασσικό σχήμα που έχουν τα pretzel, είτε τα κάνετε ψωμάκια μικρά, είτε τα πλάθετε όπως τα κουλουράκια, είτε τα κάνετε μικρά μπαστουνάκια.
Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τα τοποθετείτε εκεί.
Σε μια κατσαρόλα (καθώς θα πλάθετε) βάλτε το νερό με τη σόδα να βράσουν. Μόλις βράσει για 2-3 λεπτά αφαιρέστε από τη φωτιά.
Με μία σουρωτή κουτάλα, παίρνετε προσεκτικά ένα ένα τα pretzel που ζυμώσατε, τα βουτάτε για 30 δεύτερα στο νερό με τη σόδα και τα τοποθετείτε ξανά στη λαδόκολλα.
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλα τα pretzel και τέλος πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι.
Βάλτε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις και ψήστε μέχρι να έχουν ένα ωραίο σκούρο καφέ χρώμα!

Η επιτυχία είναι σίγουρη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved