Δέκα συμβουλές προστασίας των παιδιών από τα σκυλιά και το αντίθετο

Τα σκυλιά και τα παιδιά μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός αν το σκυλί σας έχει μάθει πώς να συμπεριφέρεται γύρω από αυτά.

Δέκα συμβουλές προστασίας των παιδιών από τα σκυλιά και το αντίθετο

Ορισμένα σκυλιά αγαπούν τα παιδιά και φαίνεται φυσικά να ξέρουν πώς να ενεργούν γύρω τους. Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται ακόμα εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα όριά τους.

Δεν είναι όλα τα σκυλιά ήρεμα και δεκτικά με τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, μερικά σκυλιά φοβούνται ακόμη και τα παιδιά. Πολλά από αυτά τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να συμπεριφέρονται γύρω από τα παιδιά σε ασφαλή απόσταση, αλλά ορισμένα δεν θα μπορέσουν ποτέ να αλληλοεπιδράσουν με ασφάλεια μαζί τους.

Εάν έχετε παιδιά που ζουν ή επισκέπτονται το σπίτι σας, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι είναι πάντα ασφαλείς γύρω από το σκυλί σας. Μάθετε πώς να αποτρέψετε τα δαγκώματα των σκυλιών και να κρατήσετε τα παιδιά και το σκυλί σας ασφαλή.

1. Κοινωνικοποιήστε το κουτάβι σας

Τα κουτάβια περνούν μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης μεταξύ των ηλικιών περίπου 8 και 16 εβδομάδων. Είναι πιο πιθανό να μάθουν να αποδέχονται και να αισθάνονται άνετα με μια ποικιλία ανθρώπων και καταστάσεων, αν τους παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν έχετε ένα νέο κουτάβι, να τον παρουσιάσετε στα παιδιά με θετικό τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι συναντά διαφορετικά παιδιά διαφόρων ηλικιών σε διάφορες καταστάσεις. Τα παιδιά πρέπει να συμπεριφέρονται καλά γύρω από τα σκυλιά και ευγενικά. Αν το σκυλί σας έχει καλές εμπειρίες με τα παιδιά, θα τα συσχετίσει με καλά συναισθήματα.

skuloi kai paidia 2

Εάν έχετε ένα ενήλικο σκυλί, μπορείτε να τον κοινωνικοποιήσετε ακόμα και τώρα γύρω από τα παιδιά. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται πιο αργά και απαλά. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να προσφέρετε πολλές πολύτιμες λιχουδιές και επαίνους.

2. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα υπακοής

Έχοντας ένα καλά συμπεριφερόμενο σκυλί είναι το πρώτο βήμα στην εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών στο σπίτι σας. Διδάξτε τις βασικές εντολές στο σκύλου σας, όπως να κάθεται και να ξαπλώνει, έτσι σιγά σιγά θα μπορείτε να τον διδάξετε πώς να συμπεριφέρονται γύρω από τα παιδιά.

Αρκετά χρήσιμο θα ήταν κάποια μαθήματα κατάρτισης για να λάβετε βοήθεια από επαγγελματίες εκπαιδευτές. Επίσης τα μαθήματα κατάρτισης επιτρέπουν στο σκυλί σας να μάθει να συμπεριφέρεται γύρω και από άλλα σκυλιά.

3. Ασκήσεις χειρισμού πρακτικής

Ακόμη και το πιο καλό παιδί μερικές φορές δεν μπορεί να κρατήσει τον εαυτό του από το να τυλίξει τα χέρια του γύρω από το λαιμό ενός σκύλου ή να τραβήξει την ουρά του. Προετοιμάστε το σκυλί σας για αυτό το είδος προσοχής πριν τρέξει σε ένα παιδί. Τραβήξτε απαλά την ουρά του, κρατήστε τα πόδια του, αγκαλιάστε τον και παίξτε με τα αυτιά του. Εάν το σκυλί σας εκδηλώνει φόβο ή άγχος σε αυτή την απαλή πρόκληση, τότε ίσως είναι καλύτερο να κρατήσετε τα παιδιά σε απόσταση.

4. Μην αφήνετε το σκυλί σας να πηδάει πάνω σε επισκέπτες

Μπορεί να μην σας πειράζει ο σκύλος σας να πηδάει επάνω σας για να σας πει ένα γειά σου, αλλά οι επισκέπτες σας ίσως να μην χαίρονται το ίδιο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ο επισκέπτης είναι ένα μικρό παιδί που μπορεί να τραυματιστεί αν το σκυλί σας πάνω στη χαρά του κατά λάθος το χτυπήσει.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μην επιτρέψετε στο σκυλί σας να πηδήξει καθόλου. Εάν το σκυλί σας πηδά όταν περπατάτε προς την πόρτα, μπορείτε να του ζητήσετε να καθίσει. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, προσπαθήστε να βαδίζετε δεξιά από την πόρτα όταν πηδάει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και έπαινο για να κρατήσετε και τα τέσσερα πόδια του στο πάτωμα όταν περπατάτε μέσα από την πόρτα.

5. Δείξτε στο σκυλί σας παιδικά παιχνίδια

Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιχνίδια των παιδιών. Οι κούκλες και τα παραγεμισμένα ζώα κάνουν συχνά αστείους κα δυνατούς θορύβους. Τα ποδήλατα σφύζουν με γρήγορο ρυθμό. Μπάλες ρίχνονται ή κλοτσιούνται πέρα από την αυλή. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να δελεάσουν το σκυλί σας στο να κλέβει, να μασάει ή να κυνηγάει παιχνίδια. Παρόλο που αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των παιχνιδιών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ατυχήματα με τα παιδιά.
Τα ευαίσθητα σκυλιά μπορεί να φοβούνται ορισμένα παιδικά παιχνίδια και στη συνέχεια να αρχίσουν να συνδέουν αυτόν τον φόβο και με τα παιδιά.

skuloi kai paidia 3

Εισαγάγετε στο σκυλί σας τα παιδικά παιχνίδια χωρίς τα παιδιά γύρω. Αυτό συμβαίνει όταν οι εντολές όπως το αφήνουν και μένουν έρχονται σε πρακτικό. Χρησιμοποιήστε αυτές τις εντολές για να κρατήσετε το σκυλί σας από κλοπή ή να κυνηγήσουν ένα από τα παιχνίδια που κάνετε την άσκηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακατευθύνει το σκυλί σας σε κατάλληλα παιχνίδια για σκύλους.

6. Κάντε εσείς το παιδί

Ας το παραδεχτούμε, τα παιδιά συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους ενήλικες. Τρέχουν, φωνάζουν και κινούνται ασταμάτητα. Προσπαθήστε να εισαγάγετε ο ίδιος το σκυλί σας σε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές. Διδάξτε το σκυλί σας να μένει και σιγά-σιγά να το δουλεύετε μέχρι να μείνει σε ένα σημείο, ενώ εσείς τρέχετε γύρω από την αυλή σας ή φωνάζετε κάνοντας το παιδί.

Μπορείτε επίσης να δείξετε στο σκυλί σας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα παιδιά, πηγαίνοντάς τον σε πάρκο ή παιδική χαρά. Κρατήστε πρώτα μια απόσταση και σιγά-σιγά πλησιάστε πιο κοντά στα παιδιά που παίζουν. Αν το σκυλί σας ανησυχεί σε οποιοδήποτε σημείο, κάντε πίσω μερικά βήματα και ξεκινήστε πάλι. Διατηρήστε τα πράγματα πάντα σε βαθμό διασκέδασης και ετοιμαστείτε για πολλούς επαίνους και πολλές λιχουδιές.

7. Ένα σπιτάκι – κλουβάκι για το σκυλί σας

Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα σπιτάκι – κλουβί όπου το σκυλάκι σας θα μπορούσε να κάτσει σε περίπτωση δεν νοιώθει άνετα με την παρουσία παιδιών στο περιβάλλον του.
Με αυτόν τον τρόπο το σκυλί σας μπορεί να αλληλοεπιδράσει με τα παιδιά όταν το θελήσει εκείνο, αλλά θα έχει επίσης ένα ασφαλές μέρος για να κάνει ένα διάλειμμα.

8. Μην αναγκάζετε το σκυλί να δεχτεί τα παιδιά

Αν ένας σκύλος φοβάται τα παιδιά, μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία γι’ αυτόν η επιτηδευμένη επαφή μαζί τους. Ένας σκύλος που φοβάται μπορεί να γίνει επιθετικός και να γκρινιάζει, να σπάσει ή να δαγκώσει σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το αντικείμενο των φόβων του - στην περίπτωση αυτή, τα παιδιά. Αντ’ αυτού, αφήστε στο σκυλί σας όσο χρόνο χρειάζεται για να νοιώθει πιο άνετα γύρω από τα παιδιά, και να του δοθεί η ευκαιρία να τα προσεγγίσει με τους δικούς του όρους.

skuloi kai paidia 1

9. Θετική ενίσχυση

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια καλή σχέση μεταξύ του σκύλου σας και των παιδιών σας είναι να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση. Όταν το σκυλί σας συμπεριφέρεται καλά γύρω από τα παιδιά, φροντίστε να του δώσετε πολλούς επαίνους, απολαύσεις και προσοχή.

10. Δώστε στα παιδιά κανόνες

Τα σκυλιά δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει επίσης να λάβουν κανόνες σχετικά με το πώς να συμπεριφέρονται γύρω από το σκυλί σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε παιδί που εισέρχεται στο σπίτι σας γνωρίζει τα εξής:

  • Συμπεριφερόμαστε στο σκύλο ήπια.
  • Δεν πρέπει να εξαναγκάζουμε τον σκύλο να κάνει κάτι που δεν θέλει.
  • Το κλουβί του σκύλου είναι εκτός ορίων.
  • Μην πλησιάζετε το σκυλί ενώ τρώει ή μασάει ένα κόκκαλο.
  • Αφήστε τον σκύλο μόνο ενώ κοιμάται.
  • Βεβαιωθείτε ότι ένας ενήλικας επιτηρεί όταν το σκυλί είναι στο δωμάτιο. Τα παιδιά δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν χωρίς επιτήρηση με ένα σκυλί!

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved