Κατοικίδια και παιδιά - Οφέλη για τα παιδιά από τη συμβίωση με ζώα

Πώς τα κατοικίδια ωφελούν τα παιδιά;

Κατοικίδια και παιδιά - Οφέλη για τα παιδιά από τη συμβίωση με ζώα

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Τροφίμων Ζώων, το 48% των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο. Αυτό ισοδυναμεί με 13 εκατομμύρια νοικοκυριά που φροντίζουν 67 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα. Το ήμισυ όλων των παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο στο σπίτι τους, το οποίο μπορεί να φέρει πολλά φυσικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και γνωστικά αναπτυξιακά οφέλη.

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να διευκολύνει πολλές πτυχές της συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση σε έναν πιστό και μη λογοπαθικό σύντροφο, όπως ένας σκύλος ή γάτα, μπορεί να ενθαρρύνει τους διστακτικούς αναγνώστες να διαβάζουν δυνατά, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους. Έχοντας έναν τέτοιου είδους σύντροφο μπορεί να μιλήσει για τα συναισθήματά του καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλείς, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητές της επικοινωνίας και τα συναισθήματα της συμπάθειας και της εμπιστοσύνης.

ofeli katoikidion paidia 1

Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να ενισχύσει την αίσθηση ευθύνης ενός παιδιού, καθώς ο γονέας του εξηγεί τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διατήρηση του κατοικίδιου ζώου ευτυχισμένου και υγιούς. Καθώς το παιδί ωριμάζει, μπορούν να αναλάβουν περισσότερες καθημερινές ευθύνες, ενισχύοντας την αίσθηση της ανεξαρτησίας τους.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να παρέχουν ανεκτίμητα μαθήματα σχετικά με τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής, της γέννησης, των ασθενειών και του θανάτου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία των παιδιών για μελλοντικό θάνατο.

Τα κατοικίδια παρέχουν επίσης ένα φανταστικό θέμα για έρευνα και μάθηση. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί τους να διερευνήσει πληροφορίες για τα αγαπημένα του κατοικίδια ζώα στη βιβλιοθήκη ή κατά τη διάρκεια μιας επιτηρούμενης αναζήτησης στο διαδίκτυο. Η λήψη παιδιών μαζί σε επισκέψεις στο κτηνιατρείο ή στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να αγοράσουν τρόφιμα και προμήθειες θα υποστηρίξει τη γνωστική τους ανάπτυξη καθώς το πάθος τους για μάθηση ακμάζει.

Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τη λήψη κατοικίδιων ζώων για βόλτες στον καθαρό αέρα. Ακόμη και οι λεπτές κινητικές δεξιότητές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο να καλλωπίσουν και προετοιμάσουν το φαγητό στο αγαπημένο ζώο τους.

Όταν οι ευθύνες είναι καλά ρυθμιζόμενες και γνωστοποιούνται, ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί πολύ από τη συμμετοχή στην ανατροφή ενός ευτυχισμένου και υγιούς κατοικίδιου ζώου. Και φυσικά, αν ένα παιδί δεν έχει ένα κατοικίδιο ζώο στο δικό του σπίτι, μπορεί ακόμα να επωφεληθεί από όλα τα παραπάνω όταν επισκέπτεται έναν φίλο που έχει!

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved