Πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους πριν μεγαλώσουν

Τα 5 +1 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει ένας πατέρας με τα παιδιά του.

Νίκος Συρίγος
Πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους πριν μεγαλώσουν

Νίκος Συρίγος

Ο χρόνος περνάει. Και περνάει γοργά. Δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Ούτε καν να τον καθυστερήσεις. Η Εύα είναι ήδη μεγάλη. Μάλλον γεννήθηκε μεγάλη. Η Έλενα έχει μπει για τα καλά στην εφηβεία. Το ότι εγώ τις βλέπω και τις δύο ακόμη μωρά δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα. Μόνο στο μυαλό μου.

Τις προάλλες που η Έλενα μου ζήτησε, σε μία από τις μέρες μας, να πάει με τις φίλες της βόλτα, συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος πια είναι δικός της. Αν θέλει να τον μοιραστεί μαζί μου έχει καλώς. Και φυσικά το γεγονός ότι οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια άλλαξαν (ελέω χωρισμού…) δεν μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τη μικρή ώστε να επιλέξει το που θα διαθέσει τον χρόνο της. Δεν φταίει εκείνη για το ότι η μαμά της κι ο μπαμπάς της χώρισαν. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα… Άλλο είναι.

Σκέφτηκα λοιπόν αν έκανα όσα ήθελα μαζί της. Και τι από αυτά που έκανα ήταν τα πιο πολύτιμα. Αν σου πω «Όλα» μάλλον δεν θα βοηθήσει. Οπότε ας κάνουμε μια μικρή ιεράρχηση. Τα must που λένε και οι πιο μοντέρνοι.

1. Να παίζετε με τα παιδιά σας.

Ναι. Να παίζεις. Όχι όμως τυπικά. Ουσιαστικά. Όπως όταν ήσουν παιδί. Να αφιερωθείς στο παιχνίδι. Να δοθείς σε αυτό. Να μπεις στο νόημα. Και να ξεχάσεις για λίγο το κινητό. Δεν χάθηκε ο κόσμος να απαντήσεις λίγο αργότερα. Θα χαθεί όμως ο χρόνος με το παιδί σου. Χάνεται κάθε στιγμή. Χάνετε την στιγμή.

2. Να τα ακούτε

Πάλι κανονικά κι όχι τυπικά. Να τα αφήνεις να σου λένε ό,τι θέλουν. Κυρίως να τα αφήνεις να σε ρωτάνε ό,τι θέλουν. Από το πιο απλό μέχρι το πιο ακραίο. Κανείς μας δεν είναι σοφός για να έχει σε όλα απαντήσεις. Όμως θα γίνει λιγότερο σοφός αν δεν ακούει. Ειδικά τα παιδιά.

3. Να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στη θάλασσα

Μεγάλο πράγμα η θάλασσα. Και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να την απολαμβάνουν. Όχι να τη βιάζουν όπως εμείς. Ναι, εμείς που πάμε για μπάνιο… τρέχοντας και θέλουμε να τα κάνουμε όλα σε μια ώρα. Μάθε το παιδί να αγαπάει τη θάλασσα… Να αγαπάει τη φύση γενικά.

4. Να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο

Και γιατί το διάβασμα θα είναι από τις πιο ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή τους αλλά και διότι θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις πόσο διαφορετικά καταλαβαίνετε τις ίδιες λέξεις/έννοιες κοκ. Κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κέρδος. Για σένα και το παιδί.

5. Να λερωθείτε

Παίζοντας, τρώγοντας, περπατώντας, ζωγραφίζοντας. Μεγάλο πράγμα να μην νιώθεις «ένοχος» άμα λερώνεσαι κι άμα λερώνεις… Πολύ μεγάλο. Και δεν έχω δει καλύτερη ζωγραφιά από αυτή που φτιάχτηκε στον τοίχο σε μια στιγμή έμπνευσης κι ελευθερίας. Κι εδώ είναι που θέλει μαεστρία. Για να μην γίνει η ελευθερία ασυδοσία… Δύσκολη εξίσωση αλλά αξίζει.

+1 Να απολαμβάνετε την ευτυχία

Σε μια κοινωνία που σε θέλει μίζερο απολάμβανε την ευτυχία όπου τη βρίσκεις. Μην νιώθεις ένοχος που είσαι ή τουλάχιστον νιώθεις ευτυχισμένος. Γιατί αυτή η ενοχή θα σε ακολουθεί πάντα και παντού. Η ευτυχία πάλι όχι.

Νίκος Συρίγος

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved