Εσείς πότε με το καλό θα κάνετε ένα παιδάκι; Η ερώτηση που θα σε κάνει πολύ #έξαλλη

Αν στην Ελλάδα αποφασίσεις να παντρευτείς και μετά να κάνεις παιδί, ετοιμάσου για baby bullying

Πατούλια Kατερίνα
Εσείς πότε με το καλό θα κάνετε ένα παιδάκι; Η ερώτηση που θα σε κάνει πολύ #έξαλλη

Τη στιγμή που σου γράφω τις γραμμές αυτές μοιράζομαι το κρεβάτι μου με δύο άγρυπνα νήπια που έχουν ξυπνήσει τις μικρές ώρες και φυλάμε σκοπιά χωρίς λόγο. Είμαι κουρασμένη, άυπνη και κομματάκι εκνευρισμένη που θα καταλήξω κουρασμένη στο γραφείο το πρωί αλλά έχω και πολλές τύψεις. Τύψεις γιατί έχω αυτό που ήθελα ακριβώς.

Αν κάνουμε ένα μικρό throwback στο 2013, θα με έβρισκες ένα χρόνο παντρεμένη να δέχομαι κι εγώ όπως και όλες οι γυναίκες στην Ελλάδα που επέλεξαν να παντρευτούν και μετά να κάνουν παιδιά, το πιο δυνατό baby bullying.

Γιατί τη στιγμή που εσύ θέλεις όσο τίποτα να αποκτήσεις ένα παιδί με τον άνθρωπο που αποφάσισες να περάσεις τη ζωή σου μαζί του, το παιδί δεν έρχεται αλλά έρχονται απρόσκλητες ατάκες από άσχετους ανθρώπους που καθόλου δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί το αναπαραγωγικό σου γίγνεσθαι.

«Εσείς πότε με το καλό θα κάνετε ένα παιδάκι»;

«Τώρα να κάνετε παιδιά που είστε νέοι και μπορείτε».

«Άντε τι αργείτε, βάλτες μπρος για κουτσούβελα», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που έχεις ακούσει με αποκορύφωμα κάποιους ακόμα πιο άσχετους – ούτε φίλους αλλά ούτε και οικογένεια – που σε ρωτάνε ευθέως γιατί παντρεύτηκες αν δεν θες να κάνεις παιδιά, τι περιμένεις και δεν ξέρεις ότι τα ωράρια φθίνουν όσο μεγαλώνεις;

Την χειρότερη ιστορία που μπορώ να θυμηθώ το διάστημα πριν γίνω μαμά, την έζησα όχι σε κάποιο σπίτι θείας στο χωριό αλλά σε παλιότερη δουλειά μου, με γυναίκα που λέγαμε ένα τυπικό γεια και που ήταν πεπεισμένη πως είμαι έγκυος και έφτασε να απειλήσει άλλη συνάδελφο πως αν μάθει ότι είμαι έγκυος και δεν της το παραδέχτηκε θα γίνει χαμός. Από ποιο ουράνιο και ποιο τόξο θα πεις όπως είπα κι εγώ τότε και με το δίκιο σου.

via GIPHY

Το Baby boom γύρω σου

Και δεν φτάνουν μόνο αυτά τα περιστατικά απείρου κάλλους, έχεις τον καημό σου κι έχεις κι όλες τις ευτυχισμένες εγκυμονούσες γύρω σου που καλά κάνουν αλλά ενώ εσύ το προσπαθείς, ακούς και από πάνω πως τα μωρά ήρθαν εύκολα, μαγικά και χωρίς να το περιμένουν, πόσο μάλλον να κοπιάσουν. Και πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει, πολύ, όχι τις άλλες εγκυμονούσες αλλά την φάση τους που τόσο θες να βιώσεις και τα καταφέρνεις.

Οπότε για να μην σκας, θα σου πω το δικό μου μυστικό: Αποδέξου πως Life is a bitch.

Κάνε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις γονιμότητας γιατί με τα αποτελέσματα θα σου φύγει το μισό άγχος. Και πάνω απ’ όλα κάνε focus σε σένα. Σε εκείνη την αλλαγή χρόνου, θυμάμαι πολύ καλά την υπόσχεση που έδωσα σε μένα, πως μια μέρα θα κάνω αλλαγή χρόνου με τα παιδιά μου αγκαλιά αλλά μέχρι τότε θα φροντίσω να περνάω καλά. Κι όταν έκανα την υπόσχεση πράξη, αυτό που τόσο ήθελα συνέβη. Και δεν πειράζει να πάρεις μια απόσταση από τις μέλλουσες μαμάδες, αρκεί να νιώσεις εσύ καλύτερα.

Και μέχρι τότε, ξεκίνα εσύ να αλλάζεις το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω σου. Σταμάτα εσύ να δημιουργείς άγχος σε φίλες, συγγενείς ή συναδέλφους, έχε λίγη μητρική εν συναίσθηση και προσπάθησε να μην σε απασχολούν τα ωάρια των γυναικών γύρω σου.

Γίνε η πλάτη και η ασπίδα στη φίλη που προσπαθεί να γίνει μαμά και δεν τα έχει καταφέρει και προτού απορήσεις γιατί κάποιο ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει παιδιά, σκέψου πως μπορεί να περνάει το δικό του ζόρι αυτή τη στιγμή, ζόρι που δεν θέλει να μοιραστεί γιατί η στιγμή είναι δύσκολη.

Σκέψου πως μπορεί πρόσφατα να έζησε μια αποβολή και να μην έχει ξεπεράσει ακόμα την απώλεια.

Σκέψου πως την στιγμή αυτή πήρε αποτελέσματα που ήταν κακά και δεν μπορεί να διαχειριστεί και τη δική σου περιέργεια για την αναπαραγωγική του ζωή.

Σκέψου απλά πως τα παιδιά δεν έρχονται κατά παραγγελία και κάνε μια ευχή για εκείνους που το θέλουν, σιωπηλά και χωρίς ερωτήσεις.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved