Ένα παιδί έχασε τη ζωή του κι εμείς οι γονείς αλλά και το κράτος μυαλό δεν βάζουμε

Εσύ, ξέρεις πώς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες στο παιδί σου; 

Πατούλια Kατερίνα
Ένα παιδί έχασε τη ζωή του κι εμείς οι γονείς αλλά και το κράτος μυαλό δεν βάζουμε

Στο κείμενο που ακολουθεί μην ψάχνεις την απάντηση στο αν το παιδί που πρόσφατα έχασε τη ζωή του στον παιδικό σταθμό πνίγηκε ή όχι.

Το θέμα μας εδώ δεν είναι ούτε ο αρακάς, ούτε όποια θα δείξει η νεκροψία πως είναι η αιτία θανάτου.

Στο ξεκίνημα αυτό του blog, σου είχα γράψει αναλυτικά για τα σεμινάρια (δωρεάν μάλιστα) πρώτων βοηθειών που παρακολούθησα και το πώς μου άλλαξαν τη ζωή.

Γιατί το γράφω αυτό; Γιατί τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Έρευνα του 2010, της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων πιστοποιεί πως η κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μικρότερα των τεσσάρων ετών είναι ο πνιγμός που σχετίζεται με τροφή, παιχνίδια και νομίσματα.

Κατά μέσο όρο, ένα παιδί πεθαίνει κάθε πέντε ημέρες στις ΗΠΑ μετά από πνιγμό από κάποιο τρόφιμο κι ενώ οι εταιρίες τροφίμων και παιχνιδιών είναι πλέον υποχρεωμένες να δηλώνουν στις ετικέτες τους πως τα προϊόντα που βγαίνουν στο εμπόριο μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, εμείς οι γονείς και το κράτος, κάνουμε πως δεν ακούμε.

Η εκπαίδευση των δασκάλων, των νηπιαγωγών και των καθηγητών στην Ελλάδα, τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία, ΔΕΝ είναι απαραίτητη. Γιατί για να προσληφθείς είναι πιο σημαντική η ακτινογραφία θώρακος κι όχι το να έχεις τουλάχιστον την απαραίτητη γνώση για να σώσεις ένα παιδί.

Και μην βγάλουμε την ουρά μας απ΄ έξω. Μόλις πριν λίγους μήνες ένα μεγάλο παιδί έχασε τη ζωή του μετά από πνιγμό από λουκάνικο.

Αυτό που άκουσα και στο σεμινάριο που παρακολούθησα είναι πως ακόμα και σε χώρες προηγμένες με καλύτερο σύστημα υγείας, το να φτάσει ένα ασθενοφόρο στα λίγα λεπτά που έχεις στη διάθεσή σου για να σώσεις το παιδί σου, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Κι έχεις εσύ, Θα πεις, που κάνεις την έξυπνη, υπομονή να κάνεις αυτό που πρέπει, να θυμηθείς όσα πρέπει την δύσκολη στιγμή;

Με σιγουριά θα σου πω πως δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τις γνώσεις μου, όμως η ύπαρξη των γνώσεων αυτών, τα βιντεάκια που βλέπω για να θυμηθώ τι έμαθα στο πολύτιμο αυτό σεμινάριο μου δίνει μια παραπάνω σιγουριά και μου δημιουργεί λίγο λιγότερο άγχος. Και πολύ θα ήθελα να ξέρω πως τα παιδιά θα βρεθούν τη δύσκολη στιγμή δίπλα σε κάποιον που θα ξέρει αν χρειαστεί να χειριστεί την κατάσταση, γιατί η γνώση είναι δύναμη από μόνη της.

Για τα δωρεάν σεμινάρια κάνε κλικ στην ομάδα του First Aid Athens και δες τα βιντεάκια που ακολουθούν παρακάτω

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/







© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved