Ρατατούι γαλλιστί, μπριάμ ή τουρλού ελληνιστί

Όπως κι αν το πεις... μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι!

Mamatsita
Ρατατούι γαλλιστί, μπριάμ ή τουρλού ελληνιστί
Bigstock

Το μπριάμ – ή τουρλού, ή ρατατούι αν θέλεις να το πεις πιο... γαλλικά – είναι από εκείνα τα φαγητά που μοσχοβολάνε καλοκαίρι, χωριό και απλότητα. Είναι μια γιορτή των λαχανικών στο ταψί, με σάλτσα ντομάτας να τα αγκαλιάζει και φέτα ή ρεγκάτο να δίνει το τελικό φιλί. Εγώ το φτιάχνω έτσι – εύκολο και σπιτικό.

Μπριάμ με μπιφτέκια - Ένα απολαυστικό κυριακάτικο φαγάκι

Του βάζω και πατατούλες.

Σε ένα βαθύ πιάτο τρίβω 3 μεγάλες ντομάτες και τους προσθέτω 1/2 κουταλάκι του γλυκού πελτέ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και 4-5 μεγάλα φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού.

Ανακατεύω και ρίχνω το 1/4 στη βάση του ταψιού.

Τοποθετώ κυκλικά τα λαχανικά που τα 'χω κόψει λεπτές ροδέλες. Να ακουμπάνε ελαφρά το ένα το άλλο.

Πρώτα τις μελιτζάνες, μετά τις πατάτες και στο κέντρο τα κολοκυθάκια.

Υγιεινές συνταγές για παιδιά: Μακαρονάδα μπριάμ

Κόβω 2 πιπεριές (ό,τι χρώμα έχω) και 1 κρεμμύδι σε λωρίδες και τα ρίχνω πάνω από τα λαχανικά.

Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και λίγη ριγανίτσα και περιχύνω με τις υπόλοιπες ντομάτες.

Ρίχνω 1/4 κούπας ελαιόλαδο από πάνω και 1/3 κούπας νερό στο ταψί. Το ρίχνω από μια ακρούλα του ταψιού. Οχι πάνω στα λαχανικά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για περίπου 50 λεπτά μέχρι λαχανικά και σαλτσούλα να μελώσουν.

Στο τελευταίο 5λεπτο προσθέτω θρυμματισμένη φέτα. Εδώ δεν είχα και για αυτό πρόσθεσα τριμμένο ρεγκάτο. Πολύ ωραίο κι αυτό!

Λαχταριστό μπριαμ στην κατσαρόλα με τυρί (vid)

Εσύ πως φτιάχνεις το μπριάμ σου -τουρλού- ρατατούι;

https://www.instagram.com/reel/DLFFMBIsopU/

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με αγάπη ❤️
Mamatsita

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved