Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες

Είμαι σίγουρη πως όλες θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μόνο χειρότερο πράγμα πέρα από τις ραγάδες και τις ναυτίες, είναι οι ατελείωτες ώρες κακών συμβουλών που μπορεί να ακούσεις ακόμα κι από την πιο απίθανη πηγή!

Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Με τόσες πρόθυμες μανούλες να μοιραστούν την σοφία και τις εμπειρίες τους στο θέμα επειδή "τα έχουν περάσει" και ξέρουν, την άγνωστη κυρία στην ουρά του ταμείου του σούπερ μάρκετ, βιβλία εγκυμοσύνης και το διαδίκτυο, η πληροφόρηση για νέες μητέρες είναι υπέρ - αρκετή. Άσε που δεν ξέρεις και τι να πιστέψεις αφού το ένα βιβλίο έρχεται σε αντίθεση με το άλλο και αυτά που η μια φίλη τα έχει σαν κανόνα, η άλλη επιμένει ότι δεν βοήθησαν το μωρό της.

Προσωπικά, εύχομαι να μου έδιναν τότε περισσότερο συμβουλές για το πώς να διαχειριστώ την κατάσταση ως νέα μητέρα και λιγότερο για τους τρία εκατομμύρια τρόπους να νανουρίσω το μωρό μου! Θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερα για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τις αποτυχίες που έρχονται μαζί με την μητρότητα, ή ότι το μωρό θα επηρέαζε αρνητικά τον γάμο και την προσωπική μου ζωή αν το άφηνα.

Έχοντας μιλήσει με πολλές μανούλες, συνειδητοποίησα πως όλες παλεύουμε με τα ίδια προβλήματα. Θέματα για τα οποία κανείς δεν έκανε τον κόπο να μας προειδοποιήσει μεταξύ των μαθημάτων θηλασμού, αλλαγής πάνας και νανουρίσματος. Γι' αυτό ξεχώρισα 6 πράγματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας νέες μητέρες για να μην χρειαστεί να τα μάθετε με τον δύσκολο τρόπο.

1. Ακολουθήστε το ένστικτό σας, όχι τον Δρ. Google

Με τόσες ιστοσελίδες, πηγές διαθέσιμες στο διαδίκτυο, βιβλία "πώς να" που πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται, μην νομίζετε πως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από εσάς. Για παράδειγμα: αν ξέρετε πως το μωρό σας πεινάει, ταΐστε το. Ποιος νοιάζεται αν πέρασαν μόνο 2 ώρες και το βιβλίο λέει να περιμένεις για 3; Δεν υπάρχει λόγος να το αφήνεις να κλαίει γοερά για να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες. Εμπιστεύσου αυτό που σου λέει το ένστικτο και η καρδιά σου γιατί 9,5 στις 10 φορές σε καθοδηγούν σωστά. Κάθε λεπτό που αμφιβάλλεις, εσύ και το μωρό σου θα υποφέρετε. Βάλε πρώτα το ένστικτό σου. Πάντα.

2. Αφουγκραστείτε το μωρό σας

Ενώ τα μωρά μπορούν να επικοινωνούν μέσω τησ γλώσσας του σώματος και κλαίγοντας, από την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσετε να παρατηρείτε συμπεριφορές και διαφορετικό τόνο στο κλάμα τους προσπαθώντας ξεκάθαρα να σας πουν κάτι. Για παράδειγμα: Τα μωρά δίνουν ενδείξεις πείνας, ΠΡΙΝ κλάψουν, όπως REM, πιπίλισμα του δακτύλου και άπλωμα των χεριών και ποδιών τους. Μόλις παρατηρήσετε κάτι από αυτά το ταΐζετε αμέσως, αλλιώς ακολουθούν τσιρίδες! Αν το μωρό σας είναι κουρασμένο, μπορεί να τραβάει τα αυτιά του, να χασμουριέται και/ή να κάνει γρήγορες και σπασμωδικές κινήσεις.

Δώστε προσοχή στις διάφορες κινήσεις του και σε καμιά εβδομάδα ή λίγο παραπάνω, θα είστε έτοιμες να ανταποκριθείτε πριν το ανεξέλεγκτο κλάμα!

nea mama protes evdomades me to moro spiti

Photo by Echo Grid on Unsplash

3. Η απόφαση ανάμεσα στον θηλασμό και την έτοιμη τροφή δεν είναι και ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατ' αρχάς, ο θηλασμός ΔΕΝ είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μάλλον δύσκολος. Χρειάζεται χρόνο, αρκετό "ξεβόλεμα" και πρακτική εξάσκηση και για τους δυο για να πάρετε το "κολάι" (κι εννοούμε εβδομάδες όχι ημέρες). Ζητήστε βοήθεια. Βρείτε έναν ειδικό γαλουχίας. Προετοιμαστείτε για πιθανή μάχη που θα απαιτήσει όλη την εσωτερική σας δύναμη για να τα καταφέρετε.

Κατά δεύτερον, ο θηλασμός μπορεί να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΚ. Εσείς, ή το μωρό σας, μπορεί να έχετε κάποιο ιατρικό θέμα και να μην μπορείτε να θηλάσετε. Είναι πολύ σύνηθες, μην απογοητεύεστε, δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Πολύ απλά, μπορεί να θηλάσετε, μπορεί και όχι. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, το παιδάκι σας πάλι θα είναι όμορφο, έξυπνο, υπέροχο και υγιές. Κάντε το καλύτερο για το μωρό και για εσάς και μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε μειονεκτικά. ΔΕΝ έχετε αποτύχει.

4. Μην πέσετε στην παγίδα της "τέλειας μητέρας"

Δεν υπάρχει αυτό. Για να είστε η καλύτερη μητέρα στο μωράκι σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα δυνατά σας. Η μητρότητα είναι γεμάτη από θριάμβους και αποτυχίες. Μην είστε σκληρή με τον εαυτό σας και μην αποθαρρύνεστε αν αποτύχετε σε κάτι. Όπως σε όλα έτσι κι εδώ, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Αν πέσετε κάτω, σηκωθείτε, ανασκουμπωθείτε και δοκιμάστε κάτι άλλο.

Πάνω απ΄όλα, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Αν θέλουν να σας φέρουν φαγητό, αφήστε τους. Αν θέλουν να έρθουν για να πάρετε έναν υπνάκο ή να κάνετε ντους, αφήστε τους. Δεχτείτε με ευγνωμοσύνη όλη την βοήθεια που μπορείτε να λάβετε, γιατί πιθανότατα το πρόσωπο που σας την προσφέρει γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει αυτούς τους πρώτους μήνες.

5. Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο στον σύντροφό σας

Είναι τόσο εύκολο να χάσεις επαφή με την σχέση σου κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών της μητρότητας. Ανάμεσα στην εξάντληση από τα ξενύχτια, το απαιτητικό πρόγραμμα του ταΐσματος, το καθάρισμα του σπιτιού ή τη δουλειά, είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος με τον σύντροφό σας. Παρόλα αυτά είναι καίριο να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ χρόνο.
Για παράδειγμα: Κάθε μέρα για τον πρώτο καιρό, να είστε τρυφερή λέγοντας "σ' αγαπώ", αν γίνεται να τρώτε ένα γεύμα μαζί και να μιλάτε για τα πάντα εκτός από το παιδί. Το μυστικό είναι όχι να χτίσετε μια νέα ζωή γύρω από το μωρό, αλλά να αναμιχθεί το μωρό στην υπάρχουσα κοινή σας ζωή.

6. Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας

Είναι απολύτως απαραίτητο να βρίσκετε χρόνο μόνο για εσάς σε καθημερινή βάση. Κάθε μέρα πρέπει να επιδιώκετε να κάνετε μπάνιο, να βάζετε καθαρά ρούχα και να τρώτε το λιγότερο 2 πλήρη γεύματα. Μετά, βάλτε σκοπό να φεύγετε από το σπίτι για 10 λεπτά τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Ακόμη και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο κάνει θαύματα. Βγείτε έξω για να ξανανιώσετε αλλιώς θα καταρρεύσετε.

Αν έμαθα κάτι σαν μητέρα, είναι ότι η μητρότητα είναι ένα ταξίδι με τα πάνω και τα κάτω του. Εκεί που νομίζω πως "το έχω", το παιχνίδι αλλάζει αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα, εφαρμόζω αυτές τις 6 συμβουλές.

Πάνω από όλα, αντί να προσπαθώ να είμαι η τέλεια μητέρα, προσπαθώ να είμαι η καλύτερη μητέρα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μου.

Katerina Efstratiadou Dip.LC.
Personal Life Coach
Thessaloniki- Greece
http://www.katerinaefstratiadou.gr/el/
http://www.coachforenergy.blogspot.gr/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved