Επιστροφή στο σχολείο - Συμβουλές για ισορροπημένη & υγιεινή διατροφή

Back to school! Tips για ασφαλή επιστροφή στο σχολείο!

Επιστροφή στο σχολείο  - Συμβουλές για ισορροπημένη & υγιεινή διατροφή

Όταν το σώμα του παιδιού υποστηρίζεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, παίρνει την απαραίτητη ενέργεια για να τραφεί, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.

Bigstock

Και να που καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην καθημερινή ρουτίνα. Σχολείο, ξυπνητήρια, δραστηριότητες…γεμάτο πρόγραμμα!

Μαζί με την προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, την αγορά σχολικών, ρούχων, παπουτσιών κτλ, πολύ σημαντική είναι και η «επιστροφή», σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Μιας λοιπόν και το καλοκαίρι, όλοι μας, λίγο ως πολύ, ξεφεύγουμε όσο αφορά το φαγητό καλό είναι, πριν ακόμη ξεκινήσει το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, να επανέλθει και η διατροφή τους σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί: όταν ο οργανισμός μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία σε ισορροπία παίρνει και, την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτυχθεί και να ανταπεξέλθει σε ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα.

Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε;

undefined

Προσφέρουμε στο παιδί θρεπτικά τρόφιμα σε φυσιολογική για την ηλικία του ποσότητες.

Οι επαρκείς ποσότητες από ποικιλία θρεπτικών τροφών (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, δημητριακά) θα προσφέρουν μια ισορροπημένη διατροφή ικανή, να δώσει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια να ανταπεξέλθει στο γεμάτο πρόγραμμα του.

Φυσικά δεν ξεχνάμε την επαρκή και σωστή ενυδάτωση!

Η χαμηλή κατανάλωση νερού, ιδιαίτερα σε περιόδους ζέστης, αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πνευματικής απόδοσης, υπνηλία, κόπωση κ.ά. Τα παγούρια είναι ένας εύκολος και υγιεινός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα πίνει νερό στο σχολείο. Αν τώρα, το νερό δεν αποτελεί το αγαπημένο υγρό για κατανάλωση….προσθέστε φέτες (ή στυμμένο) λεμόνι ή lime ή φέτες αγγούρι ή φύλλα δυόσμου κ.ά. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση χυμών και κυρίως ενεργειακών ποτών καθώς, περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Δώστε προσοχή στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος

Γνωρίζατε ότι το 70-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο έντερο; Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και κατά συνέπεια την ανθρώπινη υγεία. Επομένως, ένα υγιές και ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα αποτελεί το και κλειδί για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά) καθώς και, προβιοτικών και πρεβιοτικών έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη σύνθεση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος.

Σωστή τροφή για τον εγκέφαλο του παιδιού σας

Η κατανάλωση καλών λιπαρών έχει φανεί αποδεδειγμένα ότι ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου (μνήμη, διάθεση, προσοχή, συγκέντρωση κ.ά). Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα «παχιά» ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή του ωμέγα-3 πολυακόρεστου λιπαρού οξέος εικοσιδυοεξενοϊκού οξέος (DHA) το οποίο, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Αν το παιδί σας δεν είναι φίλος των ψαριών μπορείτε, να βρείτε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα και σε φυτικές πηγές (πχ. σπόροι chia, ελαιούχοι καρποί και σπόροι) ωστόσο, η μετατροπή σε DHA είναι περιορισμένη.

Επαρκής ύπνος

Η επαρκής ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και ανάπτυξη. Η απώλεια ωρών ύπνου, έχει ακόμη συσχετιστεί με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας.Καθιερώστε μια ρουτίνα βραδινού ύπνου. Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές (πχ. τάμπλετ, κινητά κ.α.) από το δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός είναι χαμηλός.

Ετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο

Ένα υγιεινό και παράλληλα γευστικό σνακ είναι πολύ σημαντικό καθώς, βοηθά στο να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης και συνεπώς ενέργειας. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η διατήρηση της καλής και θετικής διάθεσης αλλά και της πνευματικής διαύγειας.

Καλή αρχή σε όλους!

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved