Τα παιδιά ζητούν παγωτό καθημερινά - Τι πρέπει να κάνουμε;

Παγωτό: Συμβουλές για την κατανάλωσή του από τα παιδιά

Ευσταθία Παπαδά
Τα παιδιά ζητούν παγωτό καθημερινά - Τι πρέπει να κάνουμε;

Mπορούμε να προσφέρουμε κι άλλες εναλλακτικές στα παιδιά αντί να επιτρέπουμε την καθημερινή κατανάλωση του παγωτού

Bigstock

Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς τώρα το καλοκαίρι. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ημέρες του καλοκαιριού; Αν τα παιδιά αναζητούν καθημερινά το παγωτό είναι σημαντικό να δούμε μερικούς τρόπους ώστε να διαχειριστούμε την επιθυμία τους, να μην τους στερήσουμε την απόλαυση ενός παγωτού αλλά και να μην το αφήσουμε να είναι επιζήμιο για την υγεία και το βάρος τους.

Ποια είναι η διατροφική αξία του παγωτού;

Το παγωτό είναι:

  • πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό.
  • καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών
  • πηγή υδατανθράκων με τη μορφή της λακτόζης του γάλακτος και της ζάχαρης
  • πλούσιο και σε λιπαρά λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει, και το γεγονός αυτό αυξάνει τη θερμιδική του αξία.
  • Πηγή σημαντικής ποσότητας φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών, όπως η Α και D.

Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια φρούτων και ξηρών καρπών, τότε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά και περισσότερες θερμίδες.

pagoto-mpanana.jpg

Αγόρι τρώει παγωτό μπανάνα

Bigstock

Τί μπορούμε να κάνουμε αν τα παιδιά ζητούν καθημερινά παγωτό;

  • Προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας που θα επιλέξουν τα παιδιά. Αν τα παιδιά θέλουν να καταναλώνουν παγωτό καθημερινά τότε μπορούμε να επιτρέπουμε την κατανάλωση μίας μικρής μερίδας καθημερινά. Η καθημερινή κατανάλωση του παγωτού σε μεγαλύτερες μερίδες πιθανόν να έχει αρνητική επίδραση στο βάρος και τους δείκτες υγείας των παιδιών. Προτιμάμε τα παγωτά σε κυπελλάκι και όχι σε χωνάκι για να αποφύγουμε τις παραπάνω θερμίδες από το χωνάκι.
  • Επιλέγουμε ποιοτικό παγωτό. Η καλύτερη επιλογή είναι το σπιτικό παγωτό έτσι ώστε να γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχει και να προσαρμόζουμε τη συνταγή ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών. Ένας εύκολος τρόπος που δεν απαιτεί παγωτομηχανή είναι να κόβουμε σε λεπτές φέτες μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα και άλλα αγαπημένα φρούτα των παιδιών και να τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα του παγωτού, αφήνουμε τα φρούτα να ξεπαγώσουν για 3-4 λεπτά και τα χτυπάμε στο blender με γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών μέχρι να αποκτήσει το μίγμα την υφή του παγωτού. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο κακάο χωρίς ζάχαρη για σοκολατένια γεύση. Έτσι τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιεινό snack ικανοποιώντας την επιθυμία τους για παγωτό. Η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το παγωτό που πωλείται χύμα και στη συνέχεια βρίσκονται τα παγωτά του εμπορίου. Καθώς τα συσκευασμένα παγωτά του εμπορίου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης είναι συνήθως πλούσια σε συντηρητικά συστατικά και χρωστικές ύλες. Καλό είναι να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα του παγωτού και να επιλέγετε εκείνο με τα λιγότερα συντηρητικά, λιπαρά και ζάχαρη.
  • Αποφεύγουμε τη γαρνιτούρα. Αν πρόκειται τα παιδιά να επιλέξουν παγωτό χύμα μπορούμε να παραλείψουμε τη γαρνιτούρα όπως ξηρούς καρπούς, σιρόπια και τρούφα, καθώς μπορούν εύκολα να αυξήσουν τη θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού. Αν τα παιδιά ζητούν οπωσδήποτε γαρνιτούρα, το προτιμότερο θα ήταν να μειώσουμε τη μερίδα του παγωτού, έτσι ώστε η θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού να διατηρηθεί σε ισορροπημένα πλαίσια.

Τέλος, μπορούμε να προσφέρουμε κι άλλες εναλλακτικές στα παιδιά αντί να επιτρέπουμε την καθημερινή κατανάλωση του παγωτού όπως το ζελέ φρούτων ή γιαούρτι με φρούτα. Είναι επίσης προτιμότερο να αποφεύγουμε τις οικογενειακές συσκευασίες του παγωτού στο σπίτι και να επιλέγουμε τις πολυσυσκευασίες με mini ξυλάκια ή χωνάκια παγωτού έτσι ώστε η μερίδα να είναι προκαθορισμένη.

Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved