Ισορροπημένη διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημόσιας υγείας, η προδιάθεση για την παιδική παχυσαρκία καθορίζεται πριν τη γέννηση του παιδιού, ενώ περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

Ισορροπημένη διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς. Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών και το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πρώτο που τα επηρεάζει, αυτός είναι και ο λόγος που ως θα γονείς θα πρέπει να γίνουμε το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να έχει το παιδί μας μια ισορροπημένη διατροφή και σωστή ανάπτυξη;

Να τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι

danonino2


Ακόμα κι αν το καθημερινό σας πρόγραμμα, δεν σας επιτρέπει κάτι τέτοιο καθημερινά, επιδιώξτε να τρώτε μαζί με τα παιδιά το απόγευμα και τα σαββατοκύριακα. Στρώστε το τραπέζι, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και φροντίστε να μην λείπει τίποτε από επάνω. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα «αντιγράψουν» τις συνήθειές σας και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ειδικά αν στο τραπέζι υπάρχει άφθονη σαλάτα, νερό και καλομαγειρεμένο μαμαδίστικο σπιτικό φαγητό.

Να κάνουμε τα ψώνια της εβδομάδας παρέα
Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ανακαλύπτουν τα φρούτα και τα λαχανικά και πολλές φορές εντυπωσιάζονται από τα χρώματά τους. Εκτός από αυτό όμως, μπορούν να διαλέξουν μόνα τις λιχουδιές και τα επιδόρπια που θα καταναλώσουν ως δεκατιανό ή απογευματινό. Διαβάστε μαζί τις ετικέτες τροφίμων, αναγνωρίστε τα υγιεινά και κάντε μαζί έξυπνες επιλογές.

Δοκιμάζουμε μπροστά τους τρόφιμα που τα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν και δείχνουμε ενθουσιασμό
Κάπως έτσι τα παιδιά σίγουρα θα δοκιμάσουν κάτι που πιο πριν αρνούνταν πεισματικά να δοκιμάσουν.

danonino3

Να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά, όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, 4-7 αυγά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα, κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα, ποικιλία δημητριακών κατά προτίμηση ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών, στα δόντια και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

danonino

Έξτρα συμβουλή: Αξίζει να γνωρίζετε ότι το Danonino είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα, χωρίς συντηρητικά και με μόνο 1,5γρ λιπαρά ανά μερίδα.

Η επιλογή κάθε μαμάς για δεκατιανό, απογευματινό ή για μετά τις δραστηριότητες του παιδιού!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved