Δέκα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα νήπια

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των νηπίων;

Δέκα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα νήπια

Η υγιεινή διατροφή στη νηπιακή ηλικία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών.

Bigstock

Η διατροφή του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξή του. Το καθημερινό του διαιτολόγιο από τη βρεφική και νηπιακή ακόμα ηλικία θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία του οργανισμού και την σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη νηπιακή ηλικία

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των δοντιών και προάγει την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Βοηθά επίσης στην πήξη του αίματος και στο να μετατρέψει το σώμα την τροφή σε ενέργεια.

Λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το χτίσιμο των κυττάρων, την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού. Επίσης βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης. Η πρώτη μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και η δεύτερη αποθηκεύει το οξυγόνο στους μύες. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία και να οδηγήσει σε έντονη κόπωση και αδιαθεσία.

spanaki-suntagi-gia-mwra.jpg

Μια χούφτα σπανάκι

Bigstock

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο διατηρεί τα οστά γερά και υποστηρίζει την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάλιο

Σε συνδυασμό με το νάτριο ελέγχει την ισορροπίας των υγρών στο σώμα και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά επίσης στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και η επαρκής πρόσληψή του μειώνει το κίνδυνο οστεοπόρωσης και πέτρας στα νεφρά μακροπρόθεσμα.

Βιταμίνη Α

Παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη των οστών. Βοηθά επίσης στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και προάγει την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα.

Βιταμίνη C

Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των οστών και των ιστών. Επίσης, προάγει τη στοματική υγιεινή, ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων. Τέλος, βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από τις τροφές.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και ενισχύει την υγεία των δοντιών και των οστών. Λειτουργεί επίσης ως ορμόνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης και στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Βιταμίνη Ε

Περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό για την ανοσία του οργανισμού, την επιδιόρθωση του DNA και άλλες μεταβολικές διεργασίες.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την πεπτική διαδικασία και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved