Δίαιτα Dukan: Είναι ασφαλής στην απώλεια βάρους;

Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από το Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και υπόσχεται γρήγορη και μόνιμη απώλεια βάρους έως και 10 κιλών για μία εβδομάδα.

Ευσταθία Παπαδά
Δίαιτα Dukan: Είναι ασφαλής στην απώλεια βάρους;

Βασικά στοιχεία της είναι η άπαχη πρωτεΐνη, το πίτουρο βρώμης, το νερό και το ημερήσιο περπάτημα 20 λεπτών, ενώ βασίζεται στη θεωρία ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα σας να κινητοποιήσει και να χρησιμοποιήσει το λίπος ως καύσιμο.

Η ποσότητα φαγητού που μπορείτε να καταναλώσετε είναι απεριόριστη εφόσον καταναλώνετε μόνο τροφές από τις επιτρεπόμενες που περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Τί επιτρέπεται στη δίαιτα Dukan;

Η διατροφή έχει τέσσερις φάσεις:

Φάση της “Επίθεσης”

Διαρκεί 1-10 ημέρες κατά την οποία επιτρέπεται να τρώτε μόνο άπαχη πρωτεΐνη, 1,5 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης και τουλάχιστον 6 ποτήρια νερού ημερησίως.

Φάση της "Κρουαζιέρας"

Μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες κατά την οποία προσθέτετε απεριόριστες ποσότητες μη αμυλούχων λαχανικών κάθε δεύτερη μέρα, καθώς κι επιπλέον μισή κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης.

Φάση της “Προσυντήρησης”

Διαρκεί 5 ημέρες για κάθε ½ κιλό που έχετε χάσει, μπορείτε να καταναλώνετε λαχανικά καθημερινά, καθώς επίσης ένα φρούτο, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 1 μερίδα σκληρού τυριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορείτε επίσης να καταναλώσετε 1 ή 2 μερίδες αμυλούχων τροφών και 1 ή 2 “εορταστικά” γεύματα όπου μπορείτε να καταναλώσετε ό, τι θέλετε.

Φάση της “Συντήρησης”

Μπορείτε να καταναλώσετε ό, τι θέλετε, εκτός από μία μέρα την εβδομάδα, που ακολουθείτε το πρόγραμμα της φάσης της “Επίθεσης”. Σε αυτή τη φάση επίσης, πρέπει να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης ανά ημέρα και να περπατάτε 20 λεπτά καθημερινά.

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, τα μπαχαρικά, ο καφές και το τσάι χωρίς ζάχαρη επιτρέπονται. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ επιτρέπεται η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί κατά τη διάρκεια των φάσεων προ-συντήρησης και συντήρησης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην εφαρμογή της δίαιτας Dukan;

  • Δεν απαιτεί εξεζητημένα υλικά για την παρασκευή του φαγητού
  • Είναι εύκολο να σχεδιάσετε, να ψωνίσετε και να προετοιμάσετε τα γεύματα.
  • Δεν απαιτεί συσκευασμένα τρόφιμα ή γεύματα.
  • Δεν είναι απαιτητική ως προς την άσκηση καθώς απαιτεί μόνο ένα καθημερινό 20λεπτο περπάτημα.

Είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;

Τα πρώτα στάδια αυτής της δίαιτας θα οδηγήσουν πιθανώς σε σημαντική απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής ποσότητας υδατανθράκων. Ωστόσο, όταν επιστρέψετε σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής μετά την επίτευξη του βάρους-στόχου είναι πολύ πιθανή η επαναπρόσληψη βάρους.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μία ημέρα πρωτεϊνικής δίαιτας, μαζί με άσκηση, είναι αρκετή για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους στη φάση της συντήρησης.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;

Αν και η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, υπάρχουν οι παρακάτω κίνδυνοι για την υγεία:

  • Δυσκοιλιότητα λόγω της μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών.
  • Επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος σε άτομα με νεφρικά και ηπατικά προβλήματα.
  • Διαταραχές των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων.
  • Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω του περιορισμού ομάδων τροφίμων

Συμπερασματικά…

Η δίαιτα Dukan μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα αποτελεσματική, ωστόσο μπορεί να είναι επικίνδυνη για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον δεν προωθεί δια βίου υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες κι έτσι είναι απίθανο η απώλεια βάρους να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved