Ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας;

Σε μια βόλτα στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πληθώρα ποτών που διατίθενται στο εμπόριο και διαφημίζονται ως κατάλληλα και υγιεινά για τα παιδιά.

Ευσταθία Παπαδά
Ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας;

Είναι όμως πραγματικά υγιεινά και πώς μπορείτε να κρατάτε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας ενυδατωμένα με τον κατάλληλο τρόπο;

Τα καταλληλότερα μέσα ενυδάτωσης

Γάλα

Το γάλα είναι πολύ θρεπτικό μέσο ενυδάτωσης για παιδιά τουλάχιστον ενός έτους, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δόμηση των οστών και των δοντιών του μικρού σας. Αποφύγετε ωστόσο τα ήδη αναμιγμένα και αρωματισμένα γάλατα καθώς περιέχουν περισσότερο ζάχαρη, λίπος και θερμίδες από το απλό γάλα. Αν το παιδί σας δεν είναι φίλος του γάλακτος μπορείτε να του προσφέρετε κάποιο φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας. Επιπλέον μην ξεχνάτε πως η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει την όρεξη των παιδιών για άλλα θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζεται στη διατροφή του. Μην αφήνετε λοιπόν την κατανάλωση του γάλακτος να ξεπερνά ημερησίως τα 450 mL.

gala

Νερό

Το νερό δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά, θερμίδες και πρόσθετα. Επιπλέον, το νερό βρύσης στην Ελλάδα περιέχει φθόριο, το οποίο εμποδίζει τη φθορά των δοντιών. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού βρύσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιστοποιημένο φίλτρο. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια, καθώς επί το πλείστον αυτά κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Το ΡΕΤ παρασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ φαίνεται ότι τα συστατικά του είναι ακατάλληλα για την υγεία και διηθούνται στο νερό.

Μέσα ενυδάτωσης που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Χυμοί φρούτων

Τελευταίες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση χυμών φρούτων με την αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά ιδίως αν δεν πρόκειται για 100% φυσικούς χυμούς. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης χυμών φρούτων σε περίπου 1 φλιτζάνι 120 mL καθημερινά μπορεί να μην προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Αντιθέτως, για τα παιδιά που δεν καταναλώνουν ποικιλία τροφών, οι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι ένα μέσο για να προσλάβουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Αποφύγετε ωστόσο να προσφέρετε χυμό καθημερινά στα παιδιά για να έχουν όρεξη και για άλλα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να αραιώσετε το χυμό αναμιγνύοντας με νερό χρησιμοποιώντας έτσι τη μισή ποσότητα χυμού.

Smoothies

Τα smoothies δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά ως μέσο για να ξεδιψάσουν, καθώς επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες πιθανότατα θα μειώσουν την όρεξη για τα άλλα τρόφιμα. Ωστόσο τα smoothies μπορεί να είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ για να τροφοδοτήσουν το παιδί σας με θρεπτικά συστατικά.

Τα χειρότερα μέσα ενυδάτωσης

Φρουτοποτά και αναψυκτικά

Επιτρέποντας της κατανάλωση φρουτοποτών, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών το μόνο που προσφέρετε στα παιδιά είναι επεξεργασμένη ζάχαρη που αποτελεί την κύρια αιτία της παιδικής παχυσαρκίας και της φθοράς των δοντιών. Παρόλο που αυτά τα ποτά συχνά σχεδιάζονται για να προσελκύσουν τους μικρούς καταναλωτές, αποφύγετε την αγορά τους.

tsai

Καφεϊνούχα ροφήματα

Ποτά όπως ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, τα ροφήματα σοκολάτας και τα αναψυκτικά τύπου cola περιέχουν καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην επίδραση της καφεΐνης σε σχέση με τους ενήλικες, που εκτός από αϋπνία μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, κοιλιακές διαταραχές και αδυναμία συγκέντρωσης.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved