Πρόσθετα τροφίμων: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Τα πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τη βιομηχανία τροφίμων για τη συντήρηση, τη συσκευασία, τη διαφοροποίηση της γεύσης, της υφής, της όψης αλλά και της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Ευσταθία Παπαδά
Πρόσθετα τροφίμων: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Ακόμα κι αν τα πρόσθετα είναι συνήθως εγκεκριμένα από τους διεθνείς φορείς που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από αυτα μπορεί να είναι επικίνδυνα και ιδιαιτέρως για την υγεία των παιδιών.

Επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν τα πρόσθετα με ορμονικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών. Οι επιδράσεις αυτές φαίνεται να είναι πιο ισχυρές στα παιδιά, καθώς εκτίθενται συνήθως σε μεγαλύτερες ποσότητες λόγω του μικρότερου ύψους και βάρους τους σε σχέση με έναν ενήλικα.

Πώς αναγνωρίζουμε τα πρόσθετα των τροφίμων;

Για να τα αναγνωρίσετε θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Κάποια συστατικά εμφανίζονται πολλές φορές με τις χημικές ονομασίες τους όπως για παράδειγμα το ασκορβικό οξύ, που δεν είναι άλλο από τη βιταμίνη C. Επιπλέον, οι χρωστικές ουσίες συνήθως αναφέρονται με κωδικούς. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ορισμένα πρόσθετα δεν αναφέρονται στην ετικέτα τροφίμων, καθώς προστίθενται έμμεσα στα τρόφιμα από τη μεταφορά μέσω των συσκευασιών.

Πώς θα μειώσουμε την έκθεση των παιδιών στα πρόσθετα των τροφίμων;

• Επιλέγετε όσο το δυνατόν φρέσκα τρόφιμα αποφεύγοντας τα συσκευασμένα κι επεξεργασμένα.
• Αποφύγετε τα αλλαντικά, που περιέχουν επικίνδυνα πρόσθετα (νιτρικά/νιτρώδη) που συνδέονται με πολλούς τύπους καρκίνων.
• Αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία για να μεταφέρετε ή να αποθηκεύετε τροφές και προτιμήστε τα γυάλινα ή ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία.
• Μη ζεσταίνετε το φαγητό σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων.
• Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν χειριστείτε τρόφιμα, καθώς η επαφή των χεριών με υλικά συσκευασίας έχει ώς αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στις τροφές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved