5 απαραίτητες τροφές για το διαιτολόγιο των παιδιών

Η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών είναι μία διαδικασία που απαιτεί ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

5 απαραίτητες τροφές για το διαιτολόγιο των παιδιών

Για το λόγο αυτό η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας των παιδιών. Η ποικιλία τροφίμων είναι το κλειδί για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο οι παρακάτω τροφές δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο των παιδιών.

• Σολωμός. Ο σολωμός είναι ένα ψάρι πολύ πλούσιο στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες συνδέουν την πρόσληψη ω-3 λιπαρών με καλύτερη απόδοση σε τεστ νοητικών ικανοτήτων. Ο σολωμός και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο των παιδιών 1-2 φορές/εβδομάδα.
• Δημητριακά ολικής άλεσης. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό αφού του παρέχουν την απαραίτητη γλυκόζη που χρειάζεται. Ωστόσο, το πλεονέκτημα των δημητριακών ολικής άλεσης είναι ότι λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες απελευθερώνουν τη γλυκόζη στο αίμα σταδιακά και απότομα όπως τα λευκά επεξεργασμένα δημητριακά. Επιπρόσθετα είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό πρωτεΐνης, υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Αν τα παιδιά δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα όσπρια σαν σούπα, μπορείτε να προσθέσετε μικρές ποσότητες στη σαλάτα τους ή να φτιάξετε μπιφτέκια από όσπρια σε συνδυασμό με λαχανικά.
• Γάλα και γιαούρτι. Το γάλα και το γιαούρτι είναι 2 τροφές που συνδυάζουν τους υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες, ενώ περιέχουν και το απαραίτητο ασβέστιο για την οστική ανάπτυξη των παιδιών. Η συνιστώμενη ποσότητα ανέρχεται στις 2 μερίδες καθημερινά, έτσι ώστε σε συνδυασμό και με άλλες φυτικές πηγές ασβεστίου, τα παιδιά να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζονται.
• Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασική πηγή βιταμινών. Όσο περισσότερα τα χρώματα των φρούτων και λαχανικών που επιλέγουμε καθημερινά, τόσο περισότερη ποικιλία βιταμινών προσλαμβάνουμε. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνετε τα παιδιά, να επιλέγουν διαφορετικά χρώματα κάθε φορά, φτάνοντας των στόχο των 5 μερίδων καθημερινά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved