Εγκυμοσύνη και θαλασσινά: Ποια θαλασσινά είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Εγκυμοσύνη και θαλασσινά: Ποια θαλασσινά είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Οι μέλλουσες μητέρες ανησυχούν για την ποιότητα διατροφής τους και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν, καθώς αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη και θαλασσινά: Ποια θαλασσινά είναι ασφαλή προς κατανάλωση;

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Μία από τις ομάδες τροφίμων που απασχολούν ως προς την ασφάλειά τους είναι αυτή του ψαριού και των θαλασσινών.

Ας δούμε όμως πρώτα γιατί το ψάρι είναι ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη ιστών, όπως η μήτρα και ο πλακούντας, καθώς και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

can you eat fish when pregnant

Επιπλέον, τα ψάρια παρέχουν ψευδάργυρο που συμμετέχει σε πληθώρα αντιδράσεων του μεταβολισμού και στη σύνθεση του DNA. Ακόμη, τα ψάρια είναι μία πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην όραση, τη νοημοσύνη, τη νευρική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου καθώς επίσης είναι ευεργετικά και για τη μητέρα. Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται η κατανάλωση 2 περίπου μερίδων ψαριού (340 γρ συνολικά) σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο, τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο καρχαρίας είναι επικίνδυνα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τα θαλασσινά που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος με περισσότερη ασφάλεια είναι ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος και οι γαρίδες.

Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών αλλά και καπνιστών ψαριών. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον έως τους 63 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν δηλητηριάσεις.

Τέλος, αν η κατανάλωση ψαριού δεν είναι στις προτιμήσεις μίας εγκύου θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω άλλων τροφών, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι να τα κάνεις τα μόρια όταν δεν έχεις στόχο;

Πανελλήνιες εξετάσεις: Τι να τα κάνεις τα μόρια όταν δεν έχεις στόχο;

Πανελλήνιες εξετάσεις: Η δική μου εμπειρία
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πόνος στην ωορρηξία: Πότε είναι φυσιολογικός και πώς να ανακουφιστείτε

Πόνος στην ωορρηξία: Πότε είναι φυσιολογικός και πώς να ανακουφιστείτε

Γιατί νιώθετε πόνο στην ωορρηξία; Είναι φυσιολογικός ο πόνος ωορρηξίας; Ωορρηξία και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Όταν η μαμά λέει «ναι» και ο μπαμπάς «όχι» ( ή και το αντίθετο)

Όταν η μαμά λέει «ναι» και ο μπαμπάς «όχι» ( ή και το αντίθετο)

Όταν ο ένας γονιός ακυρώνει τον άλλον Καλύτερη επικοινωνία Το « όχι»…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς βλέπει ένας μπαμπάς το σώμα της γυναίκας του μετά τον τοκετό

Πώς βλέπει ένας μπαμπάς το σώμα της γυναίκας του μετά τον τοκετό

«Η γυναίκα μου δεν είναι τέλεια και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved