Μπάρες δημητριακών: Πόσο ωφέλιμες είναι τελικά;

Από τη διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Μπάρες δημητριακών: Πόσο ωφέλιμες είναι τελικά;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις πολλές ώρες εργασίας και την έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων οδήγησε στην ανάγκη παρασκευής εύκολων και γρήγορων snack που μπορούν να μας δώσουν ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες μας. Πλούσιες σε υδατάνθρακες, πλούσιες σε πρωτεΐνη, μπάρες που υποκαθιστούν γεύματα, μπάρες ειδικές για αθλητές είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορεί να έχει κανείς.

Η αλήθεια είναι πως οι μπάρες είναι μία εύκολη λύση για όσους δεν μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους άλλου είδους snack, όπως ένα τοστ ή 1 γιαούρτι. Επίσης είναι προτιμώτερο να επιλέγουμε μία μπάρα δημητριακών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο εύκολα προσβάσιμο snack, όπως μία σφολιάτα ή ένα κρουασάν.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο είδος της μπάρας που θα επιλέξουμε καθώς πολλά τέτοια προϊόντα είναι «φορτωμένα» με αρκετό κορεσμένο λίπος, που όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τον οργανισμό. Επίσης δεν θα πρέπει να αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας ομάδες τροφίμων και να τις αντικαθιστούμε με τις μπάρες. Ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα είναι ότι πολλοί προτιμούμε τις μπάρες σε σχέση με τα φρούτα ως ένα ενδιάμεσο snack.

Έχετε στο μυαλό σας πάντα τα παρακάτω tips όταν επιλέγετε μπάρες δημητριακών:

Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και αναζητήστε μπάρες με λιγότερο από 5 γραμμάρια λιπαρών.
Επιλέγετε εκείνες που έχουν τουλάχιστον 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών, έτσι ώστε να σας βοηθούν να φτάνετε το στόχο των 20-25 γραμμαρίων καθημερινά.
Προσέχετε τις θερμίδες! Το ενεργειακό περιεχόμενο των προϊόντων αυτών ξεκινά από τις 90 θερμίδες και μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 500 θερμίδες! Αν σας απασχολεί το θέμα του βάρους σας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λοιπόν.
Προσπαθήστε να επιλέγετε εκείνες που έχουν τις χαμηλότερες ποσότητες απλών σακχάρων.

Συμπερασματικά, οι μπάρες δημητριακών αποτελούν μία καλή εναλλακτική ενός υγιεινού snack, ωστόσο η επιλογή της κατάλληλης μπάρας και η κατανάλωση ποικιλίας και άλλων τροφίμων μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved