Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο; Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε μικρούς και μεγάλους.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο; Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει την ενίσχυση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο και αν αυτό δεν επαρκεί, η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου μπορεί να είναι απαραίτητη πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Ο σίδηρος που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας διαχωρίζεται στον αιμικό και στον μη αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και γι' αυτό βρίσκεται σε ζωικές τροφές που περιέχουν αιμοσφαιρίνη, όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Ωστόσο, σίδηρο μπορούμε να βρούμε και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Πρόκειται για τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται τόσο αποδοτικά από τον οργανισμό μας όσο ο αιμικός σίδηρος, ωστόσο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη σιδήρου.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές πηγές μη αιμικού σιδήρου (>3.5mg ανά μερίδα) είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα φασόλια, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι. Καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου (>2mg ανά μερίδα) είναι τα ρεβίθια, η φάβα τα αποξηραμένα βερίκοκα και το μπρόκολο. Μέτριες πηγές μη αιμικού σιδήρου (>0.7mg ανά μερίδα) είναι οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα και οι πιπεριές.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν ή να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου συνδυάστε το φαγητό σας με καλές πηγές βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι, το μπρόκολο και οι φράουλες. Αποφύγετε ωστόσο να συνδυάζετε με το φαγητό σας ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, καθώς αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Εάν λοιπόν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας, επιλέγετε με προσοχή τόσο τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνετε όσο και τους συνδυασμούς τους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved