Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για τις σχολικές εξετάσεις, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι σχολικές εξετάσεις αρχίζουν και τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν του εντατικού διαβάσματος.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για τις σχολικές εξετάσεις, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ο καλός ύπνος και η διατροφή μαζί με το σωστό προγραμματισμό είναι οι κυριότεροι παράγοντες επιτυχίας στις εξετάσεις. Ας δούμε λοιπόν πώς θα προετοιμάσετε τα παιδιά στο κομμάτι της διατροφής.

Αν τα παιδιά έχουν καταργήσει για οποιοδήποτε λόγο το πρωινό, θα πρέπει πάση θυσία να το εντάξουν και πάλι στη διατροφή τους. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά το βραδυνό ύπνο είναι χαμηλά, γεγονός που δυσχεραίνει τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητα κατά την ώρα του διαβάσματος ή των εξετάσεων.
o Μερικές θρεπτικές λύσεις για το πρωινό είναι 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης κι 1 φρούτο, 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα κι 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι, ή 1 ποτήρι γάλα κι 1 κομμάτι σπιτικό κέικ.

• Το μεσημεριανό γεύμα θα πρέπει να προσφέρει στον οργανισμό των παιδιών πληθώρα θρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε οι αυξημένες ανάγκες τους να καλύπτονται ιδιαίτερα σε αυτήν την απαιτητική χρονική περίοδο.
o Μην ξεχνάτε το κυρίως γεύμα να συνοδεύεται πάντα από λαχανικά, τα οποία είναι ένας «θησαυρός» βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών.
o Το άπαχο κρέας θα δώσει στα παιδιά τις απαραίτητες πρωτεΐνες, αλλά και το σίδηρο που χρειάζονται για τη βέλτιστη μαθητική απόδοση.
o Επίσης, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, θα πρέπει να βρίσκονται σε εβδομαδιαία βάση στο διαιτολόγιο, προκειμένου τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
o Επίσης σημαντική είναι η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές κάθε εβδομάδα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

Το δείπνο θα πρέπει να είναι ελαφρύ προκειμένου τα παιδιά να κοιμούνται ήσυχα και χωρίς γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Μία σαλάτα με ποικιλία λαχανικών κι ένα αυγό, 2 κομμάτια σπιτική πίτα, ή 1 μικρό sandwich με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά κι 1 φρούτο είναι μερικές θρεπτικές προτάσεις.

Τέλος, μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα snacks (το δεκατιανό και το απογευματινό) που ενισχύουν σημαντικά την απόδοση των μαθητών. Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ, 1 φρούτο, 1 μπάρα δημητριακών ή 1 γιαούρτι με φρούτα είναι κατάλληλα, έτσι ώστε να μην «φορτώσουν» με περιττές θερμίδες τα παιδιά, αλλά παράλληλα να τους δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

Καλή επιτυχία!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved