Η διατροφική αξία της βασιλόπιτας, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν για την κοπή της βασιλόπιτας μετά την αλλαγή του χρόνου.

Ευσταθία Παπαδά
Η διατροφική αξία της βασιλόπιτας, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα αγαπημένα μας έθιμα, καθώς η εύρεση του φλουριού θα φέρει καλοτυχία σε όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Από διατροφικής άποψης όμως ποια είναι η θρεπτική αξία της βασιλόπιτας; Μπορεί να μας προσφέρει ευεργετικά συστατικά ή αποτελεί ένα ακόμη γλύκισμα που μας προσφέρει μόνο περιττές θερμίδες;

Ένα κομμάτι βασιλόπιτα των 80-100 γραμμαρίων αποδίδει κατά μέσο όρο 350-500 θερμίδες ανάλογα με το αν πρόκειται για βασιλόπιτα τύπου κέικ ή τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τσουρέκι είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι δεν είναι τόσο "αθώα" όσο πιστεύουμε και δεν θα πρέπει να την εντάξουμε σε καθημερινή κατανάλωση στο διαιτολόγιό μας μέχρι να τελειώσει! Η υψηλή θερμιδική αξία της βασιλόπιτας οφείλεται στην παρουσία των λιπαρών και της ζάχαρης.

Το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βούτυρου που περιέχει. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους συσχετίζεται με αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αλλά και με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Βέβαια σε περίπτωση που για τη συνταγή χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη αντί για βούτυρο, η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος μειώνεται. Επίσης, η προσθήκη πολλών αυγών είναι αυτή που αυξάνει το περιεχόμενο της συνταγής σε χοληστερόλη, καθώς ένας κρόκος αυγού περιέχει περίπου την ποσότητα χοληστερόλης που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε ημερησίως.

Ακόμη, η ζάχαρη που περιέχει σε αφθονία συμβάλλει κατά πολύ στο αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο της βασιλόπιτας. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Ωστόσο, η βασιλόπιτα είναι και πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας λόγω των ασπραδιών των αυγών και του γάλακτος που περιέχει. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Επιπρόσθετα η προσθήκη πορτοκαλιού στη συνταγή εμπλουτίζει τη βασιλόπιτα σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στην καταστροφή των κυττάρων. Επίσης η μαστίχα Χίου που περιέχεται σε κάποιες συνταγές έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Συμπερασματικά, η βασιλόπιτα μπορεί να περιέχει αρκετές θερμίδες και λιπαρά, ωστόσο η μέτρια και με σύνεση κατανάλωσή της δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια, καθώς θα μας προσφέρει και κάποια ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Καλή μας απόλαυση και Καλή Χρονιά!!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved