Αγευσία λόγω κορονοϊού: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απώλεια γεύσης λόγω Covid-19.

Ευσταθία Παπαδά
Αγευσία λόγω κορονοϊού: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε
bigstockphoto.com

Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι παρών στη ζωή μας και ένα από τα συμπτώματα που προκαλεί είναι η αγευσία, δηλαδή η απώλεια της γεύση που επηρεάζει μικρούς και μεγάλους.

Φαίνεται μάλιστα πως η αγευσία είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα καθώς φαίνεται ότι περίπου το 40% των ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό χάνουν τη γεύση τους παροδικά. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό στις γυναίκες και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το γυναικείο φύλο είναι πιο ευαίσθητο στην αίσθηση της γεύσης.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η απώλεια της γεύσης μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες από τη νόσηση αλλά μερικές φορές η αποκατάσταση της γεύσης μπορεί να χρειαστεί περισσότερους μήνες.

Και καθώς η αγευσία μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσουμε τη γεύση μας το συντομότερο δυνατό.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

ti na mageirepso simera 2

Δοκιμάστε ξινές γεύσεις

Τα όξινα φαγητά μπορούν να διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκές σας. Έτσι όταν συμβαίνει αυτό, στέλνονται μηνύματα μέσω των νεύρων στον εγκέφαλό σας, που βοηθούν στη διάκριση συγκεκριμένων γεύσεων. Μπορείτε να προσθέστε περισσότερα εσπεριδοειδή όπως χυμό λεμονιού ή λάιμ στις σάλτσες σας ή ακόμα και κομμάτια πορτοκαλιού στις φρέσκιες σαλάτες σας. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ξύδι στις συνταγές σας για να ενισχύσετε την όξινη γεύση τους

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση και η ξηροστομία μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να διακρίνετε τις γεύσεις του φαγητού σας. Πίνετε άφθονο νερό και αφεψήματα μεταξύ των γευμάτων, ενώ μπορείτε να πίνετε και γουλιές νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Κάντε δοκιμές με διάφορες γεύσεις

Δοκιμάστε να τρώτε σκόπιμα τροφές με έντονες γεύσεις και προσπαθήστε να τις αναγνωρίσετε. Η σοκολάτα για τη γλυκιά γεύση, τα εσπεριδοειδή για την ξινή γεύση, ο καφές για την πικρή γεύση και το τυρί για την αλμυρή γεύση μπορούν να σας βοηθήσουν.

mageiriki soda dontia leukansi

Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν το φαγητό

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική καθώς ένα καθαρό στόμα πριν το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να γευτείτε καλύτερα το φαγητό σας. Δοκιμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας 10 λεπτά πριν από το γεύμα και βουρτσίστε απαλά τη γλώσσα σας για να την καθαρίσετε από τα μικρόβια.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν η αγευσία συνοδεύεται από σημαντική απώλεια βάρους συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved