Πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στη διατροφή των παιδιών;

Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό ανόργανο στοιχείο για τη διατροφή των παιδιών και όχι μόνο, διότι είναι υπεύθυνο για τη δόμηση των οστών και των δοντιών, την πήξη του αίματος, για τη μυϊκή σύσπαση, τη μετάδοση νευρικών σημάτων και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στη διατροφή των παιδιών;

Αδιαμφισβήτητα μία από τις κυριότερες λειτουργίες του ασβεστίου είναι η δόμηση των οστών, και η επαρκής πρόσληψή του είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Καθώς η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, η φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα και κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Ωστόσο, το ποσοστό απορρόφησης του ασβεστίου από κάθε τρόφιμο ή αλλιώς η βιοδιαθεσιμότητα, διαφέρει κι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, η βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου είναι υψηλή για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά είναι χαμηλότερη για κάποια πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Δύο ακόμη παράγοντες που ευνοούν την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D που βρίσκεται στο συκώτι, τα ψάρια, το εμπλουτισμένο γάλα και τα αυγά και η παρουσία λακτόζης στην τροφή.

Αντιθέτως, η πολύ υψηλή κατανάλωση διαιτητικών ινών καθώς και οι φυτόλες (στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά), τα οξαλικά οξέα (στο σπανάκι, τη μελιτζάνα, το παντζάρι και το τσάι) και οι ταννίνες (στο τσάι) δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη, πολύ υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα.
Για να διασφαλίσετε λοιπόν τη βέλτιστη ανάπτυξη της οστικής μάζας των παιδιών σας φροντίστε να τους προσφέρετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ωστόσο, δώστε προσοχή έτσι ώστε τα τρόφιμα με τα οποία συνδυάζετε τα γαλακτοκομικά να μην περιέχουν τους παράγοντες που μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου.

Ερώτηση αναγνώστριας:
Καλημέρα!!Εχω μια μπεμπούλα 5μιση μηνών. Σήμερα ξεκινήσαμε φρουτάκια. Θέλω να ρωτήσω: Της έκανα μισό μήλο και μισό αχλάδι. Την μπανάνα να την ξεκινήσω σε 3 μέρες ή μπορώ και από αύριο;

Αγαπητή αναγνώστρια,
Θα ήταν καλό να εισάγεις τα καινούρια τρόφιμα με απόσταση 3-5 ημερών μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορέσεις να διαπιστώσεις αν κάποιο τρόφιμο προκαλεί αλλεργία στη μικρή σου. Γι' αυτό δοκίμασε τη μπανάνα 3-5 ημέρες αργότερα από το μήλο και το αχλάδι.
Καλή συνέχεια!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved