Χημικές Δίαιτες: Πόσο αποτελεσματικές είναι και τι κινδύνους εγκυμονούν;

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί δυστυχώς ένα σύνηθες πρόβλημα για ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων.

Χημικές Δίαιτες: Πόσο αποτελεσματικές είναι και τι κινδύνους εγκυμονούν;

Οι περισσότεροι έχουμε ακολουθήσει μία δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Για το λόγο αυτό, η «βιομηχανία» του αδυνατίσματος προτείνει συνεχώς θαυματουργές δίαιτες σε περιοδικά, στο διαδίκτυο και σε βιβλία. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που διαβάζουμε ότι η εκάστοτε δίαιτα προέρχεται από διάσημη κλινική του εξωτερικού ή ότι την ακολουθούν πολλοί stars του Hollywood. Πολλές φορές θα διαβάσετε τον όρο χημικές δίαιτες. Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται και αν μπορούν να μας βοηθήσουν.

10 best diet tips to weight loss pic

Με τον όρο χημικές δίαιτες συνήθως εννοούμε εκείνες τις δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφίμων (συνήθως τους υδατάνθρακες), βασίζονται σε αυστηρούς συνδυασμούς τροφών, είναι κατά κύριο λόγο υποθερμιδικές και υπόσχονται ενεργοποίηση του μεταβολισμού και γρήγορη απώλεια αρκετών κιλών καθώς προκαλούν «χημικές αντιδράσεις».

Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς επειδή είναι υποθερμιδικές και κατά κύριο λόγο μειώνουν την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλούν απότομη και συνήθως εντυπωσιακή απώλεια βάρους.

Green Coffee Bean Diet Tips

Ωστόσο, τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αρκετά μειονεκτήματα και πολλές φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες:
• Η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται κατά κύριο λόγο σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όταν αρχίζετε να τρέφεστε με περισσότερη ποικιλία τροφών θα δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει εξίσου γρήγορα.
• Αν η δίαιτα express που δοκιμάζετε είναι υπερβολικά υποθερμιδική, μπορεί να αισθανθείτε κόπωση και αδυναμία.
• Ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων αυτόματα περιορίζει και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε.
• Αν η δίαιτα που επιλέξατε βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση πρωτεΐνης με τη μορφή κρέατος και αυγών, τότε θα λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών που είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία σας.
• Επιπρόσθετα, αν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι περιορισμένη, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν δεν θα πρέπει να μας ξεγελά η γρήγορη απώλεια βάρους που υπόσχονται οι χημικές δίαιτες. Η ισορροπημένη διατροφή με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να χάσετε βάρος με ασφάλεια κι έχοντας περισσότερες πιθανότητες να κρατήσετε το περιττό βάρος μακριά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved