Δημητριακά ολικής άλεσης: Γιατί να τα προτιμούμε για τα παιδιά μας και εμάς;

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά

Δημητριακά ολικής άλεσης: Γιατί να τα προτιμούμε για τα παιδιά μας και εμάς;

Πολλοί καταναλωτές συχνά αναρωτιούνται για ποιο λόγο να προτιμούν τα προϊόντα ολικής άλεσης στο διαιτολόγιό τους. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη τους και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα εντάξουμε στο διατροφικό πρόγραμμα όλης της οικογένειας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά και τα προϊόντα τους. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Επίσης, είναι πλουσιότερα σε φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη σύνθεση του DNA και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπρόσθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν στον οργανισμό σελήνιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Ακόμη, η περιεκτικότητα των προϊόντων ολικής άλεσης σε φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό για περισσότερες ώρες μετά την κατανάλωσή τους και για το λόγο αυτό, τα προϊόντα ολικής άλεσης συσχετίζονται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει να εντάξετε τα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ιδέες:

Βάλτε τα δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό σας. Αν έχετε βαρεθεί τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης από σιτάρι, δοκιμάστε τη βρώμη και το κριθάρι. Βράστε τα ελαφρώς και μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς, φτιάχνοντας έτσι ένα πρωινό γεύμα γεμάτο ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Επιλέξτε το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ως συνοδευτικά του κρέατος που έχετε μαγειρέψει.

Δοκιμάστε την κινόα. Αν δεν την έχετε δοκιμάσει ακόμα, μη διστάζετε. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο άρθρο, η κινόα είναι ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών και μπορείτε να τη μαγειρέψετε σαν ρύζι χρησιμοποιώντας την ως συνοδευτικό ή να την προσθέσετε σε δροσερές σαλάτες και νόστιμες σούπες.

Αναζητήστε και άλλα δημητριακά όπως το φαγόπυρο, το κεχρί και τον αμάρανθο που μαγειρεύονται περίπου όπως το ρύζι και θεωρούνται από πολλούς «υπερτροφές» λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved