Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Οι λιγούρες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Κι ενώ προσέχετε τη διατροφή σας, το «τσιμπολόγημα» κάθε φορά που νιώθετε κάποια λιγούρα είναι εκείνο που τελικά θα προκαλέσει την πρόσληψη περιττών κιλών.

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Για να αποφύγετε τις παραπανίσιες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα τα σνακ που θα επιλέξετε να είναι θρεπτικά, σας προτείνω τις παρακάτω επιλογές:

Αν θέλετε παγωτό, προτιμήστε καλύτερα μία σπιτική γρανίτα με το αγαπημένο σας φρούτο. Έτσι θα γλυτώσετε από τα περιττά λιπαρά του παγωτού, και ταυτόχρονα θα επωφεληθείτε από τις βιταμίνες των φρούτων. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα δροσερό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών προσθέτοντας τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζετε σε ένα σνακ πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο από το γιαούρτι, τα «καλά» λιπαρά των ξηρών καρπών και τις βιταμίνες των φρούτων.

Αν επιθυμείτε κάποιο αλμυρό σνακ, αποφύγετε τα τσιπς και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Αντί αυτών, προτιμήστε ένα μικρό μπολ σπιτικού ποπ κορν ή στικς καρότου και αγγουριού με κάποιο ντιπ με βάση το γιαούρτι.

Αν έχετε λιγούρα για μπισκότα, κρουασάν ή κέικ, αποφύγετε τα έτοιμα αρτοσκευάσματα του εμπορίου που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και προτιμήστε μία σπιτική εκδοχή κέικ και μπισκότων. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μέλι αντί για ζάχαρη και προσθέστε κομμάτια φρούτων και ξηρών καρπών.

Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε σοκολάτα, προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προσέξτε όμως την υπερκατανάλωση γιατί και η μαύρη σοκολάτα δεν είναι «αθώα» από άποψη θερμίδων.

Αν επιθυμείτε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο φυσικό χυμό φρούτων ή παγωμένο τσάι. Έτσι γλιτώνετε την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν τα αναψυκτικά και επωφελήστε από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι χυμοί και το τσάι.

Καλή σας απόλαυση!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved