Αυτές είναι οι τροφές - ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μαμάδες.

Αυτές είναι οι τροφές - ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Εάν επιθυμείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το κρυολόγημα και τη γρίπη και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημά τους για όλο το χρόνο, παρακάτω θα δείτε τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

1. Φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως η Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση και η C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίζετε ότι τα παιδιά σας θα καταναλώνουν καθημερινά 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα βατόμουρα, το σταφύλι, το μπρόκολο και πολλά άλλα.

2. Καρύδια. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προάγουν το σχηματισμό αντιφλεγμονωδών ουσιών στο σώμα μας. Φαίνεται ότι τα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε καρύδια στα δημητριακά τους, σε κέικ ή ακόμα και να τους τα δώσουμε σαν σνακ στο σχολείο.

3. Άπαχο κρέας. Το άπαχο κρέας εκτός από τις πρωτεϊνες που δυναμώνουν τον οργανισμό των παιδιών, είναι και πλούσιο σε σελήνιο που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προτιμήστε λοιπόν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψαρονέφρι και άπαχα μέρη χοιρινού. Μην ξεχνάτε επίσης τα ψάρια που περιέχουν και ω-3 λιπαρά.

4. Γιαούρτι. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι, οι οποίοι είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με ευεργετική επίδραση στο γαστρεντερικό μας σύστημα μπορούν να ενισχύσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστημονικές μελέτες συμπεραίνουν πως τα παιδιά που καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά γιαούρτι με προβιοτικά κινδυνεύουν λιγότερο από πονόλαιμο, κρυολόγημα και ωτίτιδες. Προτιμήστε λοιπόν τα γιαούρτια που αναγράφουν ότι περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες μικροοργανισμών.

Τέλος, θυμηθείτε πως η ποικιλία τροφίμων και η αποφυγή των υπερβολών θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την άμυνα του οργανισμού των παιδιών. Και μην ξεχνάτε πως τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο μικρούς αλλά και μεγάλους!!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved