Πώς θα φτιάξετε εύκολη μπεσαμέλ (vid)

Πώς θα φτιάξετε εύκολη μπεσαμέλ (vid)

Μπεσαμέλ: Όχι μόνο θα σας δείξουμε τη συνταγή αλλά θα δείτε και ένα βίντεο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς θα τη φτιάξετε ώστε να μην σας σβολιάσει.

Πώς θα φτιάξετε εύκολη μπεσαμέλ (vid)

Η μπεσαμέλ (Bechamel) γνωστή και ως λευκή σάλτσα είναι μια κρεμώδης σάλτσα που παρασκευάζεται από λευκό ρου (roux), δηλαδή βούτυρο και αλεύρι, με προσθήκη γάλακτος. Δημιουργήθηκε τον 17º αιώνα και είναι μία από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην ελληνική κουζίνα, αλλά παραποιήθηκε, από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία συχνά μπαίνουν στο φούρνο. Είναι το λευκό στρώμα που καλύπτει τον μουσακά και το παστίτσιο, ενώ συνηθίζεται στις μελιτζάνες παπουτσάκια, στον πουρέ μελιτζάνας του χουνκιάρ μπεγεντί και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά. Εμφανίζεται επίσης ως μέρος της γέμισης σε διάφορα πιάτα, όπως οι κρέπες ή κάποιες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Έχει ως βάση το μείγμα από αλεύρι και βούτυρο, στο οποίο προστίθεται ζεστό γάλα.

Υπάρχουν αρκετά μυστικά για να φτιάξει κανείς εύκολη μπεσαμέλ

Για την τέλεια (που θα έλεγε και η κυρία Γιώτα από το MasterChef) μπεσαμέλ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • πρέπει να λιώσετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και να ανακατέψετε μέσα αλεύρι για να φτιάξετε το γνωστό ρου (1:1 οι ποσότητες)
  • πρέπει να ανακατέψετε σιγά σιγά το γάλα που θα προσθέσετε
  • πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς καθώς σιγοβράζει

Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μπεσαμέλ

  • 60 γραμμ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 1/2 κούπες γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Πώς θα τη φτιάξετε:

Λιώστε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να κάνει φουσκάλες. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και μέχρι να έχετε μια απαλή σάλτσα. Επιστρέψτε το κατσαρολάκι σας στη φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε συνεχώς (σε μέτρια φωτιά) για περίπου 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο φαγητό που ετοιμάζετε.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί φαγητά που μπορείτε να σκεπάσετε με τη μπεσαμέλ που θα φτιάξετε:

Διαβάστε επίσης

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριών στον φούρνο

Πανεύκολη συνταγή για σπιτική μπεσαμέλ

Συνταγή για light μουσακά με κολοκυθάκια χωρίς μπεσαμέλ

Συνταγή για την πιο εύκολη και γρήγορη μπεσαμέλ!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Αυτό είναι το χειρότερο είδος εγκυμοσύνης που μπορείς να έχεις»

«Αυτό είναι το χειρότερο είδος εγκυμοσύνης που μπορείς να έχεις»

 Το ποσοστό επιβίωσης και για τα δύο δίδυμα ήταν μικρότερο από 20%.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κάνει οι έφηβοι να πίνουν καφέ; Τι απαντούν οι ειδικοί

Κάνει οι έφηβοι να πίνουν καφέ; Τι απαντούν οι ειδικοί

Τα υπέρ και τα κατά την καφεΐνης για τους εφήβους.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Βογγητά, γουργουρισμοί κι άλλοι παράξενοι θόρυβοι από τα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Βογγητά, γουργουρισμοί κι άλλοι παράξενοι θόρυβοι από τα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί τα μωρά κάνουν ήχους γρυλίσματος και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σημάδια που δείχνουν ότι σπάνε τα νερά στην εγκυμοσύνη

Σημάδια που δείχνουν ότι σπάνε τα νερά στην εγκυμοσύνη

Τι νιώθει μια γυναίκα όταν σπάνε τα νερά; Πώς μοιάζει όταν σπάνε…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved