Πιο νόστιμο Ιμάμ Μπαιλντί (Imam Bayildi) δεν έχετε φτιάξει ποτέ ξανά

Το ιμάμ είναι ένα δύσκολο λαδερό φαγάκι που αν και δύσκολο (και μπελαλίδικο) να το φτιάξει κανείς, είναι νόστιμο και ταιριάζει «γάντι» με τυρί φέτα, ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει.

Πιο νόστιμο Ιμάμ Μπαιλντί (Imam Bayildi) δεν έχετε φτιάξει ποτέ ξανά

Οι μαμάδες (οι μεγαλύτερες μαμάδες δηλαδή) και γιαγιάδες ξέρουν ακριβώς πώς να φτιάξουν ένα πεντανόστιμο ιμάμ... Τι γίνεται όμως με τις νεαρές μανούλες που τώρα αρχίζουν να φτιάχνουν και να πειραματίζονται με αυτά τα κλασικά μαμαδίστικα φαγάκια;

Για όλες αυτές τις μαμάδες (μέσα σε αυτές είμαστε κι εμείς) υπάρχει η νόστιμη αυτή συνταγή που θα κάνει αυτό το δύσκολο φαγάκι να μοιάζει «παιχνιδάκι» και στο τέλος θα τις ανταμείψει για τον κόπο τους με την απίθανη γεύση του.

* τη φετούλα μην ξεχάσετε ?

Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3 ντομάτες κομμένες καρέ
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαίντανό
4 κ.τ.σ ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
2 κ.τ.γ ζάχαρη
1 κ.τ.γ ξερό δυόσμο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε εναλλάξ την κάθε μελιτζάνα (όπως στη φωτογραφία που ακολουθεί) και έπειτα κόψτε τες στη μέση κατά μήκος. Ώστε να έχετε νοητά δυο βαρκούλες.
Βάλτε σε μία λεκάνη νερό με 1 κ.σ. αλάτι τοποθετήστε τις μελιτζάνες για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα φτιάξτε τη γέμιση.

melitzana pow thn katharizoyme

Σε μια άλλη λεκάνη, ψιλοκόψτε όλα τα άλλα υλικά που αναφέρονται παραπάνω και βάλτε τα μέσα. Ρίξτε τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το λάδι. Ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Βγάλτε τις μελιτζάνες από νερό, στίψτε τες ώστε να μην έχουν νερό, κάντε χώρο στον καρπό τους (ανοίξτε τις βαρκούλες σας δηλαδή χωρίς να αφαιρέσέτε καθόλου καρπό) και γεμίστε με τη γέμιση που φτιάξατε.
Τοποθετήστε τες σε ένα ταψί, ρίξτε λίγο επιπλέον λαδάκι, το λεμόνι και νερό.
Σκεπάστε το ταψί με λαδόχαρτο και τέλος με αλουμινόχαρτο ώστε να το κλείσετε καλά. Αν έχετε μια γάστρα ακόμη καλύτερα. Ψήστε μέχρι να σωθεί το νερό τελείως και μέχρι να μείνει μόνο το λάδι στον πάτο του ταψιού. Μόλις δείτε ότι είναι έτοιμες, ξεσκεπάστε και ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα και από επάνω.
Βγάλτε τες από το φούρνο, αφήστε τες να κρυώσουν (δεν τρώγονται καυτές) και απολαύστε με φετούλα... με μπόλικη φετούλα και παξιμάδι.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης:
Εύκολη συνταγή: Μελιτζάνες ρολό στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα και παρμεζάνα (vid)

Μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και τυριά

Μελιτζάνες στο φούρνο με κρούστα τυριών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved