Εύκολο σορμπέ λεμόνι με μόλις 3 υλικά - Η πιο απλή καλοκαιρινή συνταγή
Σπιτικό σορμπέ λεμόνι με και χωρίς παγωτομηχανή.
Δροσερό, ελαφρύ και αναζωογονητικό το σορμπέ λεμόνι είναι η τέλεια απάντηση στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Παγωτό VS Σορμπέ: Ποιο κερδίζει διατροφικά;
Με την ευχάριστη οξύτητα του λεμονιού και την ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά, το σορμπέ είναι μια εναλλακτική σε σχέση με το κλασικό παγωτό. Σε αντίθεση με τις κρεμώδεις εκδοχές που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή αυγά, το σορμπέ παρασκευάζεται κυρίως από φρούτα, ζάχαρη και νερό – πράγμα που το κάνει πιο ελαφρύ, με λιγότερες θερμίδες και ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά ή ακολουθούν vegan διατροφή.
Το λεμόνι, πέρα από τη χαρακτηριστική του φρεσκάδα, προσφέρει και οφέλη στον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, με αντιοξειδωτικές και ενισχυτικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με το USDA (United States Department of Agriculture), μια μερίδα σορμπέ λεμόνι (περίπου 1/2 φλιτζάνι) περιέχει περίπου 120–150 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή, γεγονός που το καθιστά πιο «φιλικό» επιδόρπιο συγκριτικά με πιο βαριά γλυκίσματα.
Σορμπέ λεμόνι με 4 υλικά - Φτιάξτε το χωρίς παγωτομηχανή (βίντεο)
Είτε το φτιάξετε με παγωτομηχανή είτε όχι, το σπιτικό σορμπέ λεμόνι είναι πανεύκολο και χρειάζεται ελάχιστα υλικά. Το αποτέλεσμα; Ένα παγωμένο επιδόρπιο που συνδυάζει γεύση, απλότητα και ελαφρότητα – ιδανικό για να δροσιστείτε χωρίς τύψεις.

Σπιτικό σορμπέ λεμόνι
Υλικά
- 225 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
- 6 ακέρωτα λεμόνια
- 350 ml νερό
Εκτέλεση
- Ρίξτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 250 ml νερό. Ζεστάνετε το μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να βράσει για 2 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
- Τρίψτε λεπτά τη φλούδα από 3 λεμόνια και προσθέστε την στο σιρόπι. Κόψτε όλα τα λεμόνια στη μέση και στύψτε τα – θα πρέπει να έχετε περίπου 225 ml χυμό. Προσθέστε τον στο σιρόπι, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει.
- Σκεπάστε και βάλτε το σιρόπι λεμονιού στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Προσθέστε ακόμη 100 ml κρύο νερό στο μείγμα και χτυπήστε το σε παγωτομηχανή, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Εναλλακτικά, ρίξτε το μείγμα σε ένα πλαστικό δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, σκεπάστε το και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για 1 ώρα. Βγάλτε το και ανακατέψτε καλά το μείγμα, που θα έχει αρχίσει να παγώνει, ώστε να σπάσουν οι κρύσταλλοι πάγου. Επανατοποθετήστε το στην κατάψυξη για ακόμη 40 λεπτά.
- Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα κάθε 30- 40 λεπτά, μέχρι να παγώσει πλήρως.
- Αν δεν χρησιμοποιήσετε παγωτομηχανή, είναι πιθανό το σορμπέ να έχει ελαφρώς μεγαλύτερους κρυστάλλους πάγου και να μην είναι τόσο λείο όσο θα θέλατε. Για να το διορθώσετε, βάλτε το παγωμένο σορμπέ στο μπλέντερ ή στο μούλτι και χτυπήστε το για 20 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει λείο. Στη συνέχεια, βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει ξανά.
πηγή συνταγής bbc.co.uk