Μηλόπιτα σιροπιαστή σαν μπακλαβάς

Το πιο νόστιμο γλυκάκι που μου έμαθε να φτιάχνω η μαμά μιας φίλης μου και σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μηλόπιτα σιροπιαστή σαν μπακλαβάς
Bigstock

Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω τα μήλα γι' αυτό και ξέρω απ' έξω και ανακατωτά συνταγές για μηλόπιτες γρήγορες και εύκολες. Τις περισσότερες τις έχω μοιραστεί μαζί σας. Δείτε εδώ και εδώ, καθώς επίσης και εδώ, τις τρεις αγαπημένες μου. Όλες εύκολες, γρήγορες και νόστιμες.

Μηλόπιτα σαν μπακλαβάς

Τούτη εδώ τη συνταγή την έμαθα πριν μερικά χρόνια. Στο σπίτι της Εβίτας, με περίμενε ένα κομμάτι μηλόπιτας της μαμάς της. Θύμιζε μπακλαβά στην όψη, όμως στην γεύση θύμιζε μηλόπιτα. Μίλησα με την κα. Θεώνη και μου έδωσε τη συνταγή της.

Φτιάξτε και εσείς με τραγανά φύλλα κρούστας την πιο νόστιμη μηλόπιτα... αλλιώς.

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 5-6 κόκκινα μήλα (περασμένα από τον τρίφτη)
  • 3 κ.τ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.τ.σ. κονιάκ
  • 1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα και περασμένα από το μπλέντερ
  • κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • λίγο σπορέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 600 γραμμ. ζάχαρη
  • 500 γραμμ. νερό
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Πώς θα τη φτιάξετε:

  1. Σε ένα τηγάνι βάλτε τα μήλα με μια κ.τ.σ. ζάχαρη μέχρι να μαραθούν.
  2. Σε ένα μπολ ή μια λεκάνη βάλτε τα τριμμένα μήλα, το χυμό από μισό λεμόνι, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, τη φρυγανιά και τα τριμμένα αμύγδαλα. Ανακατέψτε το μείγμα σας και αφήστε το στην άκρη.
  3. Πάρτε το ταψάκι σας και αρχίστε την παρασκευή της μηλόπιτας-μπακλαβά.
  4. Λαδώστε καλά την επιφάνεια του ταψιού και στρώστε ένα φύλλο κρούστας. Λαδώστε το φύλλο κρούστας και βάλτε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο.
  5. Ρίξτε εδώ και εκεί, μείγμα μήλου και σκεπάστε με ένα φύλλο κρούστας. Λαδώστε το ελαφρώς και βάλτε μείγμα μήλου.
  6. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  7. Κρατήστε δύο φύλλα για το τέλος. Μόλις τελειώσει το μείγμα μήλου σκεπάστε με ένα φύλλο κρούστας και έπειτα με ένα δεύτερο.
  8. Χαράξτε την μηλόπιτά σας (μπακλαβαδωτό σχήμα). Αν θέλετε βάζετε καρφάκια γαρύφαλλου σε κάθε κομμάτι.
  9. Βάλτε τη μηλόπιτα στον φούρνο και ψήστε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα τα φύλλα. Περίπου 40 με 50 λεπτά.

Φτιάξτε το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, σταματήστε το ανακάτεμα και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά. Τέλος ρίξτε τις σταγόνες λεμονιού.
  3. Μόλις βγει καυτό το γλυκό σας, περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι.
  4. Φτιάξτε το γλυκό και θα με θυμηθείτε. Ή για την ακρίβεια θα θυμηθείτε την κα. Θεώνη.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved