Υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με μια σπιτική βασιλόπιτα γεμάτη αρώματα.
Η βασιλόπιτα είναι το γλυκό που συνδέει κάθε ελληνική οικογένεια με τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς.
Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει αποξηραμένα φρούτα, αρωματικά μπαχαρικά και καβουρδισμένους ξηρά καρπούς με ένα γευστικό κέικ. Μπορείτε να τη φτιάξετε ακόμα και μερικές ημέρες πριν και να παραμείνει ζουμερή και αρωματική μέχρι την ημέρα της κοπής της.
Βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι; Η διατροφική αξία και οι θερμίδες
Η συγκεκριμένη συνταγή από το booths.co.uk έχει ζαχαρόπαστα όμως μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση: Μην ξεχάσετε το φλουρί!
Προετοιμασία: 30'
Eκτέλεση: 3'
Υλικά
- 800 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, κράνμπερι)
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 175 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμός
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
- 100 ml μπράντι, ρούμι, ουίσκι ή χυμό πορτοκαλιού
- 3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
- 85 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά για γλυκά (mixed spice)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι (allspice)
- 50 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα
- 50 γραμμάρια καρύδια
- Για τη διακόσμηση
- 1 πακέτο έτοιμη ζαχαρόπαστα λευκή
- 1 πακέτο έτοιμη μαρσιπάν
Βήματα
-
Αλείψτε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών με βούτυρο και στρώστε διπλή λαδόκολλα.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C.
-
Σε μια κατσαρόλα αναμείξτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα και τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, καθώς και το αλκοόλ ή τον χυμό πορτοκαλιού. Σιγοβράστε για 5 λεπτά και αφαιρέστε από τη φωτιά για να κρυώσει.
-
Βάλτε τα ολόκληρα αμύγδαλα και τα καρύδια σε ένα τηγάνι και ψήστε τα ελαφρά . Αφήστε τα να κρυώσουν και ψιλοκόψτε τα.
-
Σε μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατέψτε τα αμύγδαλα, τα καβουρδισμένα ψιλοκομμένα καρύδια και τα φρούτα. Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε μέχρι να δέσει το μείγμα.
-
Μεταφέρετε στο ταψί το μείγμα και ισιώστε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι.
-
Ψήστε για 45 λεπτά, μειώστε τη θερμοκρασία στους 140°C και συνεχίστε το ψήσιμο για 1–1 1/4 ώρες μέχρι να αποκτήσει πλούσιο χρυσό χρώμα. Αν δείτε ότι σκουραίνει πολύ, καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Το κέικ είναι έτοιμο όταν μια ξύλινη οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά στο ταψί και μετά σε σχάρα.
-
Για πιο πλούσια γεύση, τρυπήστε όλη την επιφάνεια με οδοντογλυφίδα και ρίξτε 3–4 κουταλιές της σούπας από το αγαπημένο σας αλκοόλ ή χυμό πορτοκαλιού.
-
Ζεστάνετε μαρμελάδα βερίκοκου και αλείψτε λίγο πάνω στο κέικ. Αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και ανοίξτε το μαρσιπάν σε κύκλο περίπου 3mm πάχους, αρκετά μεγάλο για να καλύψει όλο το κέικ. Τοποθετήστε πάνω και ισιώστε απαλά, αφαιρώντας ότι περισσεύει.
-
Αλείψτε ξανά με μαρμελάδα. Ανοίξτε τη λευκή ζαχαρόπαστα σε κύκλο περίπου 3mm και καλύψτε το κέικ. Ισιώστε απαλά και κόψτε το περίσσευμα.
-
Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τη ζαχαρόπαστα και να πασπαλίσετε το κέικ - βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.