Κουραμπιεδάκια αφράτα, με μπόλικα καρύδια, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.
Οι κουραμπιέδες μαζί με τα μελομακάρονα είναι τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά στη χώρα μας.
Παρότι υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της συνταγής τα τελευταία χρόνια, η κλασική παραμένει η αγαπημένη όλων.
Κουραμπιέδες με κακάο - Η συνταγή για να τους φτιάξετε
Γιατί μας αρέσουν αυτοί οι κουραμπιέδες μπουκίτσες
Είναι βουτυράτοι (τόσο όσο), με ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα καρύδια και άχνη ζάχαρη (την οποία μπορείτε να φάτε αλλά και όχι). Επίσης, θυμίζουν χιονισμένες μπαλίτσες και είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων.
Σημαντικό: Αν δεν έχετε καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεκάν, φιστίκια ή αμύγδαλα. Για έξτρα γεύση, προσθέστε 1/2 έως 1 κουταλάκι κανέλα ή κάρδαμο αν σας αρέσει.

Κουραμπιέδες: Θερμίδες
Ένας μικρός κουραμπιές αποδίδει περίπου 155 θερμίδες, 2.5 γρ. πρωτεϊνών, 16 γρ. υδατανθράκων και 9 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γρ. είναι κορεσμένα και τα 3 γρ. είναι μονοακόρεστα. Ωστόσο, ένας πιο μεγάλος κουραμπιές μπορεί να φτάσει και τις 250 θερμίδες. Παραδοσιακά η συνταγή περιλαμβάνει ζωικό βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, κονιάκ, ανθόνερο, αλεύρι, σόδα, αμυγδαλόψυχα και ζάχαρη άχνη. Το βούτυρο και το αυγό στη συνταγή είναι αυτά που αυξάνουν την περιεκτικότητα των κουραμπιέδων σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Για να κάνετε μια πιο υγιεινή εκδοχή των κουραμπιέδων μπορείτε φέτος να επιλέξετε τη νηστίσιμη συνταγή. Αντικαταστήστε το βούτυρο και τα αυγά με ελαιόλαδο για να μειώσετε σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή με καστανή ζάχαρη.
Προετοιμασία: 35'
Eκτέλεση: 16'
Υλικά
- 2 μπαστουνάκια (16 κουταλιές) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη (1/2 για το ζυμάρι, το υπόλοιπο για το πασπάλισμα)
- 2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Βήματα
-
Σε μέτρια φωτιά, ψήνετε τα καρύδια για 4-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα (προσοχή να μην παραψηθούν). Αφήστε να κρυώσουν πλήρως (20 λεπτά) πριν τα ψιλοκόψετε.
-
Σε ένα μπολ ή σε μίξερ με φτερό, χτυπήστε το βούτυρο, το 1/2 φλιτζάνι άχνη, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (2-3 λεπτά).
-
Σε άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι και το ρίχνετε σταδιακά στο παραπάνω μείγμα .
-
Σχηματίστε έναν δίσκο ζύμης πάχους 2,5 εκατοστών και τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε τη ζύμη για 30-45 λεπτά στο ψυγείο μέχρι να σφίξει (όχι να παγώσει).
-
Κόψτε τη ζύμη με κουτάλι και πλάστε μπαλάκια. Απλώστε τα σε ταψί που έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος, αφήνοντας 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Ψήστε 8 λεπτά, γυρίστε τις μπουκίτσες και συνεχίστε για 7-8 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθούν να ροδίσουν ελαφρά.
-
Μόλις οι μπουκίτσες είναι έτοιμες, αφήστε τις να κρυώσουν 10 λεπτά και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Μετά από 15 λεπτά, επαναλάβετε τη διαδικασία για ένα τέλειο αποτέλεσμα.