Πώς θα κάνει φίλους το παιδί μου στο σχολείο;

Τα σχολεία ξεκίνησαν, το παιδί σας πηγαινοέρχεται κάθε μέρα, το βλέπετε όμως σκεπτικό;

Μαρίνα Μόσχα
Πώς θα κάνει φίλους το παιδί μου στο σχολείο;

Μήπως σας είπε ότι νιώθει μόνο του και ότι δεν έχει φίλους; Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, ως καλοί γονείς ή …ως μάγοι με το μαγικό ραβδί!

Είναι γεγονός πως τα παιδιά στο σχολείο, μπορεί από τη μία να κάνουν εύκολα φιλίες αν είναι πιο εξωστρεφή, αν όμως ανήκουν στα πιο κλειστά παιδάκια, ίσως στην αρχή αντιμετωπίσουν δυσκολίες, να νιώθουν μοναξιά, άγχος και λιγότερη αποδοχή. Πόσο μάλλον αν νιώθουν ότι δεν είναι και ιδιαίτερα αποδεκτά από τους συμμαθητές και συμμαθήτριες… Και μην ξεχνάς, ότι το σχολείο για το παιδί σου είναι ότι η κοινωνία για εσένα, είναι ο δικός του σημαντικός μικρόκοσμος που εκεί μέσα θα εξελιχθεί, θα ωριμάσει, θα χαρεί, θα απογοητευτεί και θα έρθει σε επαφή με πολλά συναισθήματα… Επίσης, στις μικρές ηλικίες, όλα φαίνονται τεράστια και πως θα κρατήσουν για πάντα. Αυτό σημαίνει να μην υποτιμήσεις ότι σου πει το παιδί σου, δείξε του ότι το καταλαβαίνεις και μείνε στο πλάι του…

1. Κοινωνικές οικογενειακές επαφές: Είστε ανοιχτοί στην οικογένειά σας; Μπαινοβγαίνουν οικογενειακοί φίλοι και αν ναι, έχουν μικρά παιδιά; Πως περιμένετε να πλησιάσει συνομήλικα παιδιά αν δεν ξέρει τον τρόπο;

2. Επαφή με γειτονόπουλα, ξαδέλφια: Φέρτε το σε επαφή με άλλα παιδάκια, ώστε να αρχίσει να κοινωνικοποιείται. Πηγαίνετε μαζί του σε εκδηλώσεις για παιδιά, σε παιδότοπους, σπρώξτε το (με τρόπο) να παίξει μαζί τους.

filia sto sxoleio 1

3. Μην κλείνεστε στο σπίτι: Μπορεί να κουράζεστε από τη δουλειά σας και να νιώθετε πως ο χρόνος είναι περιορισμένος, έχετε φέρει όμως ένα παιδί στον κόσμο που οφείλετε να μην το «κλειδώσετε» μέσα. Πηγαίνετε σε τόπους που μαζεύονται και άλλα παιδάκια, γνωρίστε τους δικούς τους γονείς, ώστε να του έρθει πιο φυσικό να τα πλησιάσει.

4. Μην κάνετε τα πάντα μαζί του και μην πηγαίνετε παντού μαζί: Δεν είστε φίλοι κολλητοί, είστε γονιός και παιδί, όσο και αν σας φαίνεται φυσικό να είστε όλες τις ώρες μαζί, του κάνετε κακό, εφόσον δεν το αφήνετε – άθελά σας βέβαια – να διαφοροποιηθεί από εσάς!

5. Γράψτε το σε συλλόγους: Φτάνει βέβαια να θέλει και το ίδιο. Ρωτήστε το τι του αρέσει, ώστε μέσα από τα ενδιαφέροντά του να αναπτύξει και γνωριμίες που μπορεί να εξελιχθούν σε φιλίες…

6. Διοργανώστε παρτάκι γνωριμίας: Κυρίως αν πηγαίνει πρώτη δημοτικού ή αν έχει αλλάξει σχολείο. Είναι ένας εύκολος σχετικά τρόπος με το να καλέσετε τα παιδιά της τάξης του να το βοηθήσετε έμμεσα να γνωριστεί μαζί τους.

7. Καλέστε τα παιδιά που κάνει παρέα: και ας μην είναι οι φίλοι του. Αν κάνει με κάποιους παρέα, έστω και αναγκαστικά για να μην είναι μόνο του, φωνάξτε τους στο σπίτι για να «δεθούν» λίγο περισσότερο, εκτός και αν δεν τους θέλει το ίδιο.

8. Μην το κατακρίνετε: Μπορεί να σας φαίνεται γελοίο να μην μπορεί να κάνει φίλους, για εκείνο όμως είναι πολύ σημαντικό. Μην του το χειροτερεύετε ασκώντας κακή κριτική και συγκρίνοντάς το με άλλα παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, γειτονόπουλα κλπ.

filia sto sxoleio 2

9. Μην κατηγορείτε τα άλλα παιδιά: που «δεν το παίζουν». Δεν είναι υποχρεωμένα άλλωστε…

10. Παρατηρήστε τους τρόπους του: Μήπως το έχετε κακομάθει και θέλει να γίνεται πάντα το δικό του και τα άλλα παιδιά δεν το αντέχουν; Τότε, είναι δικό σας χρέος να του μάθετε τρόπους που θα έπρεπε να το έχετε κάνει ήδη εδώ και πολύ καιρό…

11. Μάθετέ το να σέβεται τους φίλους του και τον θεσμό της φιλίας γενικότερα: Πολλά είναι τα παιδιά που «δεν ξέρουν» πώς να είναι φίλοι, με αποτέλεσμα, να τους πει ένα μυστικό άλλο παιδάκι και να το ανακοινώσουν όλο περηφάνεια ή …εμπιστευτικά σε όλους για παράδειγμα, να μην μοιράζονται, να μην στηρίζουν τους φίλους τους…

12. Μιλήστε με τους δασκάλους του: Ρωτήστε τους μήπως εκείνοι βλέπουν κάτι που εσείς φυσικά δεν μπορείτε να δείτε τις ώρες του σχολείου ή ακόμα και το ίδιο να μην το αντιλαμβάνεται…

Σίγουρα, δεν είστε εσείς το άτομο που θα εξαναγκάσει άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του και να το κάνουν παρέα. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από εσάς και το πώς το μεγαλώνετε αν θα αναπτύξει την κοινωνικότητά του. Πόσο μάλλον αν είναι πιο εσωστρεφές παιδί, χρειάζεται να λειτουργήσετε υποστηρικτικά απέναντί του, όχι παρεμβατικά όμως!

Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας πως η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή μας και πως τους φίλους μας τους διαλέγουμε και μας διαλέγουν, δεν μας τυχαίνουν όπως οι συγγενείς, άρα είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας αλλά και για την διατήρηση της φιλίας εφόσον χρειάζεται να την …ποτίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην …ξεραθεί, όπως άλλωστε και όλων των ειδών τις σχέσεις!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved