Τι κάνουμε όταν το παιδί μας δεν έχει φίλους στο σχολείο;

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται ν ’αποκτήσουν φίλους.

Τι κάνουμε όταν το παιδί μας δεν έχει φίλους στο σχολείο;

Εφόσον το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες με τους συμμαθητές του, δεν διαθέτει έναν βασικό πυρήνα φίλων και αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, τότε αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό.

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές, για να μπορέσετε να τα βοηθήσετε να κάνει φίλους.

Μιλήστε στο παιδί σας

Αναζητήστε την αληθεια του. Κάντε του ερωτήσεις, ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, διεγείρετε την φαντασια του, τη δημιουργικότητα του, παίξτε μαζί του και εκείνη την ώρα μιλήστε του. Τι τον ενοχλεί, γιατί τον ενοχλεί, πώς θα το ηθελε; Προσπαθηστε να το κάνετε να ανοιχτεί και να επικοινωνεί περισσότερο.

Παρατηρήστε

Ρωτήστε το παιδί σας τι συμβαίνει, αν κάτι τον ενοχλεί στους άλλους, αν κάτι ενοχλεί τους άλλους στο παιδί σας. Αν φοράει γυαλιά και ντρέπεται, αν του έχουν κάνει κάποιο σχόλιο που δεν του άρεσε, αν το κούρεμά του έχει εγείρει σχόλια, αν το ντύσιμό του ή τα παπούτσια του είναι διαφορετικά απο των άλλων παιδιών. Κάντε μια βόλτα στην αυλή του σχολείου και παρατηρήστε πρώτα από όλα τα εξωτερικά πράγματα που μπορεί να δυσκολεύουν το παιδάκι σας.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Αναγνωρίστε σημάδια

Είναι παιδί σας και μερικά πράγματα είναι δύσκολο να τα δεχτείτε, μήπως όμως δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, δεν έχει τις κοινωνικές δεξιότητες που θα έπρεπε, δεν ειναι κοινωνικό; Ενθάρρυνετέ το να πλησιάσει κάποιο παιδί ή αν τυχαίνει να γνωρίζετε κάποιο που πηγαίνει στο ίδιο σχολείο προσπαθηστε να τα φέρετε κοντά. Αν δειτε ότι η κατάσταση συνεχίζεται, μιλήστε με τη δασκάλα του για να βρείτε μαζί κάποια λύση ή αποφασίστε να δείτε κάποιον ειδικό.

Ξεκινήστε δραστηριότητες

Αν στο σχολείο δεν πάει καλά, αναζητήστε φίλους αλλού. Γράψε τους ρυθμική, μπάσκετ, καράτε, κολύμβηση ή ό τι άλλο θέλει, είναι πιθανό να αποκτήσει φίλους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού, μετριασμός του άγχους και καλλιέργεια των προσωπικών του κινήτρων για καλή συνεργασία με τα άλλα παιδιά και τους καθηγητές. Αποφύγετε μια δραστική επέμβαση όπως αλλαγή σχολείου ή απειλητικό τόνο απέναντι στα άλλα παιδιά, ενημερωθείτε απο τους εκπαιδευτικούς για το αν πράγματι υπάρχει προβλημα, και απευθυνθείτε σε ειδικούς αν νομίζετε ότι χρειάζεται.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved