Βρομόλογα και παιδί - Συμβουλές για γονείς

  • Γιατί βρίζει ένα παιδί;
  • Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις
  • Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να γελάνε ή να ενθαρρύνουν τα βρομόλογα
  • Όταν τα παιδιά βρίζουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον τον γονιών
  • Τι να κάνουν οι γονείς
Μαρίνα Μόσχα
Βρομόλογα και παιδί - Συμβουλές για γονείς

Τι όμορφα που περνάτε με το μικρό σας, παίζετε, γελάτε, όλα τόσο όμορφα! Και εκεί που σκέφτεστε πόσο τυχερή είστε, ακούτε από το μικρό σας την πρώτη του βρισιά και αναρωτιέστε αν ακούσατε καλά έως ότου το επιβεβαιώσετε με τις επόμενες, που τις έμαθε, από ποιον ή τι κάνατε εσείς λάθος…

Γιατί βρίζει ένα παιδί;

Επειδή πολύ απλά επαναλαμβάνει και μιμείται συμπεριφορές και λόγια, άλλωστε έχουμε πει αρκετά για το μικρό σας παπαγαλάκι! Καταλαβαίνεται φαντάζομαι βέβαια, πως το παιδί σας μπορεί να ξεστομίζει βρισιές χωρίς να ξέρει τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιεί, παρατηρώντας όμως την δική σας αντίδραση που θα το αποθαρρύνει ή θα το ενθαρρύνει στο να τις χρησιμοποιήσει ξανά. Βέβαια, εκείνο νιώθει περήφανο που έμαθε καινούργιες λέξεις και μπορεί να τις επαναλαμβάνει μέχρι να… βαρεθεί, αν εσείς δεν του τις κάνετε σημαντικές.

paidi kai bromologa 1

Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις

Πώς αντιδράτε όταν ακούτε τις βρισιές από το παιδί σας; Αυτή ακριβώς η αντίδραση είναι που το κάνει να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά συγκεκριμένες βρισιές, τραβώντας την προσοχή σας. Άρα λοιπόν, το δικό σας ξάφνιασμα μπορεί να τα διασκεδάζει, τους αρέσει που γίνονται το επίκεντρο της προσοχής σας, λειτουργούν και μιμητικά, δεν νομίζω ότι χρειάζονται και άλλοι λόγοι για την μικρή ηλικία τουλάχιστον…

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να γελάνε ή να ενθαρρύνουν τα βρομόλογα

Γιατί ακριβώς με τον τρόπο αυτόν ενισχύουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν λοιπόν γελάτε, το παιδί επαναλαμβάνει διαρκώς τις συγκεκριμένες βρισιές, εφόσον το χρησιμοποιεί ως παιχνίδι.

Τα παιδιά μιμούνται γονείς και ό,τι βλέπουν στις οθόνες

Ναι, τα παιδιά είναι σαν μικρά σφουγγαράκια που χωρίς φίλτρο απορροφούν όλα τα υγρά, καλά ή κακά. Επειδή δεν μπορούν φιλτράρουν – δεν έχουν ακόμη ανεπτυγμένο τον ηθικό τους κώδικα – μέσα από την περιέργεια και την μίμηση που οξύνει την μάθηση, απλά ανταποκρίνονται στο αναπτυξιακό τους επίπεδο.

paidi kai bromologa 2

Όταν τα παιδιά βρίζουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον τον γονιών

Τα παιδιά μπορεί να βρίζουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον σας, εφόσον βέβαια, έχουν καταλάβει ότι «τσιμπάτε». Εξαρτάται λοιπόν από εσάς το αν θα συνεχίσουν και θα το πάρουν ως παιχνίδι ή θα πάψουν να χρησιμοποιούν βρισιές.

Τι να κάνουν οι γονείς

Πρώτα από όλα, γονείς δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Σκεφτείτε μόνοι σας πώς έχετε συμπεριφερθεί και οι δυο γονείς ακούγοντάς το να βρίζει και επανορθώστε, αλλάζοντας τη δική σας συμπεριφορά. Αρκετοί είναι οι γονείς που με …καμάρι αναφέρουν ότι τους αρέσει να βρίζουν μπροστά στα παιδιά τους και φυσικά εκείνα αντιγράφουν τη δική τους συμπεριφορά.

  • Μην δείχνετε έκπληκτοι, μην θυμώνετε μαζί του, αντίθετα, …αδιαφορήστε
  • Μην προσπαθείτε να το κάνετε να «μαρτυρήσει» που άκουσε τη βρισιά
  • Αν βρίσκετε σε ηλικία που μπορεί να καταλάβει λίγο παραπάνω ότι δεν είναι σωστό και πως οι βρισιές δεν χρησιμοποιούνται έτσι, μπορείτε να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε την κατάσταση.
  • Αποφύγετε να εξηγείτε ξανά και ξανά τους λόγους για τους οποίους δεν είναι ωραία συμπεριφορά αυτή, καθώς το μικρό σας προφανώς το κάνει επίτηδες για να σας έχει να ασχολείστε μαζί του διαρκώς.

Αν παρόλα αυτά, ακούτε βρισιές που δεν αρμόζουν στο δικό σας περιβάλλον ή «προχωρημένες», ίσως η επίσκεψη σε ειδικό – εσείς, όχι το παιδί – να βοηθήσει.

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved