Και όμως είναι καλό να καυγαδίζουν τα αδέρφια

Πόσοι γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά τους τσακώνονται και τρέχουν να τα χωρίσουν! 

Μαρίνα Μόσχα
Και όμως είναι καλό να καυγαδίζουν τα αδέρφια

Από τη μία είναι αρκετά ενοχλητικές οι φωνές τους, από την άλλη η γονεϊκή ανησυχία είναι έντονη όταν βλέπουν τα πράγματα να …ξεφεύγουν και τα παιδιά τους «πιάνονται στα χέρια».

Και όμως, ίσως καλύτερα να μην ανακατεύεστε στις παιδικές αυτές …κονταρομαχίες και να αφήσετε τα αδέλφια να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Κάνετε περισσότερο καλό στα παιδιά σας και ας ανησυχείτε, από ότι όταν ανακατεύεστε για να ηρεμήσετε τα πνεύματα. Πιο απλά, χρειάζεται να αφήσετε χώρο και χρόνο στα παιδιά σας ακόμα και μέσα από τους καυγάδες τους να βρουν τρόπους διεκδίκησης της θέσης τους αλλά και να μάθουν να συνδιαλέγονται. Να αρχίσουν να αναπτύσσουν επιχειρήματα αλλά και να μάθουν να λύνουν τις διαφωνίες μόνα τους έτσι ώστε να αρχίσουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Αντίθετα, όταν ο γονιός παρεμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να δοκιμαστούν στην πράξη και τα παιδιά δεν μαθαίνουν τους καλύτερους γι αυτά τρόπους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

aderfia tsakonontai 2

Επίσης, με την γονεϊκή παρέμβαση κάποιο είναι παιδί θα είναι πιο ωφελημένο σε σχέση με το αδελφάκι του εφόσον και τα δύο μπαίνουν στην ίδια ακριβώς αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται «ριγμένο» και τον γονιό να παίρνει το μέρος του «αγαπημένου» του παιδιού.

Γονείς κάντε πίσω και αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν να διαφωνούν, να διαπραγματεύονται, να τα βρίσκουν, να συμβιβάζονται, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Επίσης, να ξέρετε ότι μέσω αυτού του τρόπου τα παιδιά σας γίνονται επίσης και πιο δημιουργικά.

Τέλος, αν τρέχετε διαρκώς από πίσω τους για να τα χωρίσετε, όταν βρίσκονται στο σχολείο τι θα κάνετε; Ποιος θα είναι εκεί να τα υπερασπιστεί; Αφήστε τα λοιπόν να τσακωθούν ώστε να μάθουν να διεκδικούν το καλύτερο γι αυτά.

Δεν αναφέρομαι σε υπερβολικές και ακραίες καταστάσεις, όπου η συμβουλή ειδικού θα είναι χρήσιμη στο να δείτε πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved