Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα Β είναι μία λοίμωξη που επηρεάζει το ήπαρ και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), ο οποίος είναι αρκετά επικίνδυνος καθώς μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα εφόρου ζωής και να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές βλάβες, όπως η κίρρωση, καθώς επίσης και στην εμφάνιση καρκίνου του ήπατος.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β

Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα το αίμα. Έτσι ένα νεογέννητο βρέφος μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού στην περίπτωση που νοσεί η μητέρα από ηπατίτιδα Β, ενώ η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες και ξυραφάκια, οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές και η μετάγγιση μολυσμένου αίματος μπορούν να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ακόμη και τα μικρά παιδιά, καθώς δεν είναι τυχαίο πως πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αμερική νοσούν από ηπατίτιδα χωρίς να το γνωρίζουν, 5000 ενήλικες πεθαίνουν από τη νόσο έχοντας μολυνθεί στην παιδική τους ηλικία, ενώ ένα παιδί μπορεί να νοσεί χωρίς να έχει καθόλου συμπτώματα της νόσου και να δείχνει υγιές.

ipatitida b emvolia 2

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ατόμων που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία έναντι αυτού, γεγονός που τονίζει την αξία του εμβολιασμού, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της νόσου. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β είναι απολύτως ασφαλές, με ελάχιστες ήπιες παρενέργειες όπως ελαφρύς πόνος στο σημείου του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα υποχωρούν εντός 48-72 ωρών. Έτσι, ο εμβολιασμός είναι σαφέστατα πιο ασφαλής σε σύγκριση με το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος. Στα παιδιά ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε 3 τουλάχιστον δόσεις, προκειμένου να επιτευχθεί απόλυτη προστασία και ανοσία.

Οι ενδεδειγμένοι χρόνοι εμβολιασμού είναι στα νεογέννητα, στους 2 μήνες και στο διάστημα μεταξύ 6-18 μηνών. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι ενδεδειγμένοι χρόνοι εμβολιασμού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσοποίηση του παιδιού, που θα εξασφαλίσει την υγεία του παιδιού και θα εξαλείψει τον κίνδυνο μόλυνσης του από ηπατίτιδα Β για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved