Πέντε κόλπα για να μάθει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του

Κατά την προσχολική ηλικία οι γονείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη «μάχη», καθώς το παιδί μαθαίνει και θέλει να είναι ανεξάρτητο.

Πέντε κόλπα για να μάθει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του

Ωστόσο όσον αφορά τη σωστή υγιεινή του στόματος, δεν είναι ικανά να συγκεντρωθούν επαρκώς και να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο για σωστό καθαρισμό των δοντιών. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η απόλυτη επίβλεψη από τους γονείς, ώστε η χρήση της οδοντόβουρτσας να απομακρύνει εντελώς την τερηδόνα. Έτσι ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από την παιδίατρο, ώστε η καθημερινή αυτή συνήθεια να ολοκληρώνεται σωστά και με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. «Δεν είσαι μόνος σου»: οι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν πως η απροθυμία ενός παιδιού και συχνά η μετατροπή της οδοντόβουρτσας σε όπλο μέσα στο στόμα του, δεν αποτελεί μοναδικό και ατομικό φαινόμενο ενός παιδιού. Λίγο πολύ όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν βοηθά η διαμάχη με το παιδί, καθώς οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν πως το πλύσιμο των δοντιών οφείλει να ενταχθεί στην καθημερινή τους οικογενειακή ρουτίνα.

paidi vourtsisma dontia 1

2. «Μπάνιο, δόντια, κρεβάτι»: θα πρέπει να γίνει ένα είδος ρουτίνας και ιεροτελεστίας το βραδινό πρόγραμμα μέσα στο σπίτι, αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως τόσο οι γονείς όσο και το παιδί είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι και νυσταγμένοι, λόγω της κούρασης της ημέρας. Έτσι εάν δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα σταδιακής χαλάρωσης, που θα βοηθά και το παιδί να κατανοήσει πως είναι η ώρα για ύπνο, θα οδηγήσει σε ηρεμία, κάνοντας το πιο συνεργάσιμο. Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας, στην οποία θα γνωρίζει ποιο είναι το επόμενο βήμα που ακολουθεί θα του δημιουργήσει ένα αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας, απομακρύνοντας περιττή γκρίνια και ταραχή. Ωστόσο, αυτό το σημείο χρειάζεται προσπάθεια και από τους ίδιους τους γονείς καθώς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά αυτό το πρόγραμμα και τα ωράρια.

3. «Γρήγορο πλύσιμο, μετά το πρωινό»: συχνά επειδή τα πρωινά οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι για να προλάβουν όλες τις υποχρεώσεις, υιοθετούν μία λανθασμένη συνήθεια κατά την οποία ωθούν τα παιδιά να πλύνουν τα δόντια τους, πριν την κατανάλωση του πρωινού. Το λάθος ωστόσο είναι πως αφού τα παιδιά φάνε το πρωινό τους, όλα τα συστατικά των τροφών παραμένουν επάνω στα δόντια τους για το υπόλοιπο της ημέρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση τερηδόνας.

paidi vourtsisma dontia 2

4. «Δες το για να το πιστέψεις»: Μία πολύ καλή ιδέα για να υιοθετήσουν τα παιδιά τη συνήθεια του καθημερινού καθαρισμού των δοντιών, είναι η καθιέρωση ενός ημερολογίου. Οι γονείς μπορούν να τοποθετούν ένα αυτοκόλλητο επιβράβευσης αμέσως μετά από κάθε πλύσιμο των δοντιών σε ένα τοιχοκολλημένο ημερολόγιο. Έτσι, όσα περισσότερα αυτοκόλλητα βλέπει το παιδί τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την έννοια του αυτοελέγχου, έχοντας κίνητρο για μεγαλύτερη επιβράβευση.

5. «Πιες νερό»: εάν οι γονείς βλέπουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για το παιδί να υιοθετήσει μία συνήθεια καθαρισμού των δοντιών, ιδιαίτερα το βράδυ, θα πρέπει να επιμένουν ώστε να καταναλώνει πολύ νερό, προκειμένου να απομακρύνονται όσο το δυνατό περισσότερο τα υπολείμματα τροφών, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να περιορίζουν στο μέγιστο την κατανάλωση χυμών, καθώς είναι πλούσιοι σε σάκχαρα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Βούρτσισμα δοντιών: Βοηθήστε το παιδί να φροντίζει τα δόντια του

Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved