Νεογνικός Ίκτερος: συχνό φαινόμενο, σπάνια τα προβλήματά του

Πόσο συχνός είναι ο νεογνικός ίκτερος; Εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και στα μισά σχεδόν που γεννιούνται τελειόμηνα.

Νεογνικός Ίκτερος: συχνό φαινόμενο, σπάνια τα προβλήματά του

Πόσο διαρκεί;

Η πρώτη του εμφάνιση γίνεται συνήθως τη 2η-3η μέρα ζωής του μωρού και διαρκεί μέχρι τη 10η για τα τελειόμηνα μωράκια ή μέχρι το τέλος της 2ης εβδομάδας ζωής για τα πρόωρα. Επίσης σε όσα μωρά θηλάζουν μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και 3 μήνες μετά τη γέννηση τους. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ακίνδυνο και καθόλου ανησυχητικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο εάν εμφανιστεί από την 1η μέρα κρίνεται απαραίτητη η εξέταση του νεογνού, για πιθανότητα ύπαρξης κάποιου προβλήματος.

Τι είναι η χολερυθρίνη;

Η ουσία που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση ίκτερου. Όταν είναι σε φυσιολογικές, χαμηλές τιμές στον οργανισμό δρα με αντιοξειδωτικό τρόπο και προστατεύει το βρέφος από διάφορες παθήσεις. Όταν όμως αρχίζει να αυξάνεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρικές βλάβες στο παιδί. Η αύξησή της μπορεί να οφείλεται τις περισσότερες φορές σε διαταραχές του μεταβολισμού και πιο σπάνια σε πάθηση του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρχικά εμφανίζεται στο πρόσωπο και σταδιακά όσο αυξάνεται η χολερυθρίνη, στο υπόλοιπο σώμα, στο λευκό τμήμα του ματιού και τέλος στα άκρα και τα πέλματα. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση του δέρματος, κάτω από φυσικό φως. Παρόλο αυτά επειδή δεν είναι πάντοτε ακριβής χρειάζεται ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης στο αίμα.

Πότε είναι ανησυχητικός ο ίκτερος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίκτερος μειώνεται μέρα με τη μέρα και το μωρό αποκτά το φυσιολογικό χρώμα, χωρίς να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω εξέταση του νεογνού, ώστε να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Υπάρχει θεραπεία;

Η πιο ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης για να απομακρυνθεί ο ίκτερος είναι η φωτοθεραπεία, κατά την οποία το μωρό εκτίθεται σε ειδικό φως, ώστε να αποβληθεί πιο γρήγορα η χολερυθρίνη από τον οργανισμό του. Επιπλέον της φωτοθεραπείας, ακόμη και η απλή έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη γρήγορη απορρόφηση της χολερυθρίνης και στην απομάκρυνση του ίκτερου.

Υπάρχει πρόληψη;

Η πιο εύκολη λύση για τη μαμά ώστε να αντιμετωπίσει τον ίκτερο του μωρού της είναι τα συχνά γεύματα (8-12 κάθε μέρα) αποτελούμενα εξολοκλήρου από γάλα και ιδανικά μόνο γάλα μητρικής προέλευσης. Για να είναι σίγουρη πως το μωρό τρέφεται σωστά και ενυδατώνεται όσο χρειάζεται καλό θα είναι να μετράει τον αριθμό των κενώσεων και των βρεγμένων πανών (6-8 κάθε μέρα).

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, καθώς τα περισσότερα μωράκια εμφανίζουν ίκτερο τις πρώτες μέρες ζωής τους, που απομακρύνεται πολύ σύντομα. Άλλωστε λίγο πριν τον ερχομό του μωρού στο σπίτι, ο παιδίατρός σας θα σας καθοδηγήσει πλήρως για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε ώστε να απομακρυνθεί σύντομα ο ίκτερος και το μωρό σας να μην έχει κανένα πρόβλημα. Παρόλο αυτά εάν αντιληφθείτε πως το μωρό αποκτά περισσότερο κίτρινο χρώμα στο δέρμα του, δεν τρώει καλά ή εάν παρατηρήσετε λευκό χρώμα στις κενώσεις του και δεν είναι πολύ ζωηρό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας για μία επανεκτίμηση της κατάστασης.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved