Πελματογράφημα και παιδί - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πελματογράφημα: Μία εξέταση απαραίτητη για κάθε παιδί

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πελματογράφημα και παιδί - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι μία εξέταση κατά την οποία αναλύεται η κατανομή πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, δίνοντας μία ψηφιακή αποτύπωση της μορφολογίας του πέλματος.

Ποιος ζητά το πελματογράφημα;

Ο παιδίατρος και στη συνέχεια ένας ορθοπεδικός είναι οι κατάλληλοι γιατροί που μπορούν να συστήσουν τη διεξαγωγή ενός πελματογραφήματος, στην περίπτωση που έχουν εντοπιστεί προβλήματα, ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό τόσο κατά τη στήριξη του κορμού, όσο και κατά τη βάδιση.

pelmatografima sta paidia 1

Για ποιους λόγους πρέπει να κάνει ένα παιδί, πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί και για τη διάγνωση παθήσεων των πελμάτων, όπως η πλατυποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, η κοιλοποδία και η άκανθα πτέρνας. Η εξέταση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για τη διάγνωση της σκολίωσης, για την ανισοσκελία ή ακόμη και σε σοβαρά διαστρέμματα και κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης. Το πελματογράφημα είναι εξαιρετικά εύκολη και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται με μία συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος.

Πελματογράφημα στα παιδιά: τα δύο στάδια της εξέτασης

Η εξέταση χωρίζεται σε δύο στάδια: στο στατικό, κατά το οποίο το παιδί είναι όρθιο και σε ήμερη στάση πάνω στη συσκευή, ώστε να καταγράφονται οι πιέσεις που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος. Το δεύτερο στάδιο, που αποτελεί το δυναμικό στάδιο, καταγράφονται οι πιέσεις όσο το παιδί στηρίζει το πόδι του κατά το βάδισμα πάνω στη συσκευή. Έτσι αναλύονται οι διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, η μέγιστη πίεση και η κάθετη συνιστώσα του σωματικού βάρους.

Οι πληροφορίες του πελματογραφήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, ώστε να σχεδιαστούν ορθοτικά πέλματα, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς και για τη διόρθωση της παθολογίας που υπάρχει.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved