Ωτίτιδες στα μωρά και τα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ωτίτιδα: Τι είναι, πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται!

Ωτίτιδες στα μωρά και τα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξωτερική Ωτίτιδα: Τι είναι;

Πρόκειται για μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου με οίδημα, ωτόρροια, ερυθρότητα, έντονη ωταλγία και αίσθημα κνησμού.

Εξωτερική Ωτίτιδα: Πού μπορεί να οφείλεται

Συνήθως προκαλείται από κάποιον τραυματισμό (χρήση μπαντονέτας ή άλλου ξένου σώματος). Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι στενός έξω ακουστικός πόρος και δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).

Εξωτερική Ωτίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται

  • με καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου
  • με χορήγηση τοπικών σταγόνων
  • με αποφυγή της υγρασίας
  • και με χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών

Οξεία μέση Ωτίτιδα: Τι είναι;

Είναι φλεγμονή του μέσου ωτός που χαρακτηρίζεται από παρουσία πύου στο κοίλο του τυμπάνου με διόγκωση της τυμπανικής μεμβράνης.

Οξεία μέση Ωτίτιδα: Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει

  • Ωταλγία
  • βαρηκοΐα αγωγιμότητας
  • εμπύρετο και ωτόρροια

Είναι πολύ συχνή στα παιδιά βρεφικής ηλικίας και νηπιακής.

Οξεία μέση Ωτίτιδα: Πού μπορεί να οφείλεται

Συνήθως οφείλεται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, στον παιδικό σταθμό όπου υπάρχουν πολλά παιδιά με διαφορετικές ιώσεις, στο μη-ιατρικό θηλασμό αφού το μητρικό γάλα περιέχει έτοιμα αντισώματα απαραίτητα στα βρέφη και τέλος στο κάπνισμα.

Άλλοι παράγοντες είναι γενετικοί, ανοσοανεπάρκειας καθώς και συγγενείς ανωμαλίες.

Οξεία μέση Ωτίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται

Σε παιδιά κάτω των δύο ετών χορηγούνται άμεσα αντιβιοτικά προς αποφυγή πιθανών επιπλοκών (μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα, επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα), ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να περιμένετε 2 ημέρες κι αν δεν παρουσιαστεί βελτίωση της εικόνας χορηγούνται αντιβιοτικά.

Εκκριτική Ωτίτιδα: Τι είναι;

Είναι η σχετικά ασυμπτωματική παρουσία υγρού στο μέσω ους χωρίς σημεία ή συμπτώματα οξείας φλεγμονής όπως συμβαίνει στην οξεία μέση ωτίτιδα. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών, μειώνεται καθώς αυξάνει η ηλικία και αποτελεί την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας στα παιδιά.

Εκκριτική Ωτίτιδα: Πού μπορεί να οφείλεται

Η ακριβής αιτιοπαθογενεση της εκκριτικής ωτίτιδας δεν είναι σαφής. Συχνά ακολουθεί ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας.

Εκκριτική Ωτίτιδα: Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει

  • Βαρηκοΐα
  • αίσθημα πληρότητος ωτός
  • αυτοφωνία
  • εμβοές

Σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει διαταραχή της ισορροπίας. Στα παιδιά είναι συνήθως ασυμπτωματική κι ανακαλύπτεται απ' τους δασκάλους που παρατηρούν ότι το παιδί δεν ακούει καλά ή παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας ή τυχαία, κατά την κλινική εξέταση.

Εκκριτική Ωτίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται

Αρχικά με συντηρητική θεραπεία με αυτοεμφύσηση με το χειρισμό Valsalva και στα παιδιά με συσκευές εμφύσησης με μπαλονάκια ή δίνοντάς τους να μασάνε μαστίχες. Συνήθως υποχωρεί αυτόματα εντός 3 μηνών.

Αν δεν υποχωρήσει και η βαρηκοΐα είναι >40dB πρέπει να επέμβει γιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος χειρουργικά, για την αποκατάσταση της ακοής (καθυστέρηση της ομιλίας στα παιδιά) με παρακέντηση της τυμπανικής μεμβράνης και εισαγωγή σωληνίσκων για να αερίζεται επαρκώς το μέσο ους και αδενοτομή.

Στους ενήλικες πρέπει α εξεταστεί κι ο ρινοφάρυγγας με οπίσθια ρινοσκόπηση είτε με αξονική τομογραφία για να αποκλειστεί η παρουσία κάποιας μάζας.

Χρόνια μέση Ωτίτιδα: Τι είναι

Είναι μια χρόνια φλεγμονή του μέσου ωτός και μπορεί να παρουσιαστεί ως μια απλή διάτρηση του τυμπανικού υμένα, ως τυμπανοσκλήρυνση, ως ατελεκτασία ή ως χολοστεάτωμα.

Χρόνια μέση Ωτίτιδα: Ποια είναι τα αίτια

Τα αίτια συνήθως είναι επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας ή εκκριτικής που δεν αντιμετωπίζονται ριζικά. Βεβαίως σημαντικός παράγοντας είναι η καλή ρινική αναπνοή που εξασφαλίζει το σωστό αερισμό του μέσου ωτός. Σε περίπτωση ενός σκολιωτικού διαφράγματος και άλλων προβλημάτων της μύτης που προκαλούν μόνιμη απόφραξη, πρέπει να επέμβουμε στη μύτη διορθώνοντάς τα, ώστε να αποκατασταθεί και ο αερισμός και η φυσιολογική λειτουργία του μέσου ωτός.

Χρόνια μέση Ωτίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται

Σε όλες τις περιπτώσεις η θεραπεία είναι χειρουργική.

  • Στην διάτρηση του τυμπανικού υμένα γίνεται τυμπανοπλαστική προσθέτοντας ένα κομμάτι χόνδρου ή περιτονίας και καλύπτοντας έτσι την διάτρηση.
  • Σε ένα αυτί με ατελεκτασία πριν επέμβει ο γιατρός με τυμπανοπλαστική τοποθετείτε ένας σωληνίσκος αερισμού προκειμένου να αερίζεται σωστά το μέσω ους.
  • Στην περίπτωση χολοσεατώματος αφαιρείται όλη η παθολογία που μπορεί να διαβρώσει διπλανές υγιείς δομές και το χειρουργείο συνδυάζεται σχεδόν πάντα με τυμπανοπλαστική.

πληροφορίες από το ενημερωτικό φυλλάδιο «Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις ωτίτιδες» από την Ανατολή Παταρίδου Χειρουργο Ωτορινολαρυγγολόγο Κεφαλής και Τραχήλου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved