Ωτίτιδα παιδιού: Η μη ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη λοίμωξη

Αν δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της αντιβίωσης για τη θεραπεία ενός παιδιού με λοίμωξη στο αυτί, τότε μπορεί η συνολική του υγεία να επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί.

Ωτίτιδα παιδιού: Η μη ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη λοίμωξη

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη πίσω από το τύμπανο του αυτιού, η οποία μπορεί να γίνει φλεγμονή με έντονους πόνους. Τρία στα τέσσερα παιδιά θα βιώσουν αυτή τη μόλυνση μέσα στο πρώτο έτος ζωής τους.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μελέτησαν 520 παιδιά ηλικίας 9-23 μηνών με οξεία μέση ωτίτιδα, κατανέμοντας τα παιδιά με οξεία μέση ωτίτιδα τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε θεραπεία 10 ημερών με αμοξυκιλλίνη και η δεύτερη έλαβε θεραπεία 5 ημερών με την ίδια αντιβίωση, αλλά για τις επόμενες 5 μέρες έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά το τέλος της περιόδου του πειράματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποτυχίας της θεραπείας στην ομάδα των 5 ημερών (34%) ήταν υπερδιπλάσιος από τον κίνδυνο στην ομάδα των 10 ημερών (16%), ενώ η θεραπεία 10 ημερών ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.

Στην πρωτη ομάδα έμεινε υπολειμματικό υγρό στο μέσο αυτί μετά τη θεραπεία, και εκείνα τα παιδιά είχαν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη, δηλαδή δεύτερη μόλυνση από ωτίτιδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και έδειξε ότι αν δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της αντιβίωσης, τότε μπορεί η συνολική υγεία του παιδιού να επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved