Προστατεύοντας τα παιδιά από τη ζέστη: Συμβουλές για γονείς

Ο υδράργυρος θα αρχίσει να χτυπάει κόκκινο και ως γονείς πρέπει να γνωρίζετε πώς θα αντιμετωπίσετε τον καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Προστατεύοντας τα παιδιά από τη ζέστη: Συμβουλές για γονείς

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να κάνει τα παιδιά να δείχνουν άρρωστα για πολλές ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε το παιδί σας από τη ζέστη όσο το δυνατόν περισσότερο, προσέχετε για συμπτώματα και καλέστε τον παιδίατρό σας εάν δείτε κάποιο από αυτά.

Αντιμετωπίστε την υπερβολική ζέστη

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή την υγεία, τα παιδιά μπορούν και πρέπει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ξεπερνά τους 35° Κελσίου, η ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη και να προστατέψετε το παιδί σας από ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα:

antimetopisi zestis paidia 3
  • Βρείτε έναν δροσερό χώρο:

    Εάν το σπίτι σας δεν διαθέτει κλιματισμό, βρείτε ένα κοντινό κτίριο που έχει. Δεδομένης της κατάστασης (κορονοϊός) καλό θα ήταν να αποφύγετε να επισκεφθείτε κάποιο μεγάλο εμπορικό κατάστημα ή κάποιο μεγάλο κλιματιζόμενο χώρο. Ωστόσο, αν κάποιο από αυτά πληρεί όλες τις προδιαγραφές και ακολουθεί τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τα κλιματιστικά τότε θα μπορείτε να βρείτε λίγη δροσιά σε κάποιο από αυτά.

    Σε περίπτωση που δεν το έχετε διαβάσει, το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, επισημαίνει τα κατωτέρω σε ό,τι αφορά τη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων σε κτίρια, όπου αυτό είναι εφικτό:

    «Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)

    Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα

    Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών).

    Στις ΚΚΜ με περιστροφικούς εναλλάκτες αέρα θα πρέπει να σταματήσει η περιστροφή τους και αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ο αέρας χωρίς να διέρχεται από τον εναλλάκτη. Οι ΚΚΜ με πλακοειδείς εναλλάκτες να τίθενται εκτός λειτουργίας εφόσον είναι εφικτό (παρότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ο βαθμός επικινδυνότητάς τους).
    Στις ΚΚΜ με ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσουν τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

    Οι αεραγωγοί απόρριψης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία αναρρόφησης φρέσκου αέρα.

    Οι μονάδες fan coil (FCU) όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 (για λόγους αποφυγής της επαναιώρησης των ιών σε περίπτωση διακοπής και επαναλειτουργίας των μονάδων).

    Οι μονάδες οικιακού τύπου (split units) όπου είναι εφικτό, να τίθενται ομοίως εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.

    Ρύθμιση του εξαερισμού στην ταχύτητα που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το χρόνο χρήσης του κτιρίου και αλλαγή σε χαμηλότερη ταχύτητα 2 ώρες μετά το χρόνο χρήσης του κτηρίου.

    Τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν συνιστάται η απενεργοποίηση του εξαερισμού, αλλά η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα.

    Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας.

    Αποφυγή προγραμματισμού για τον καθαρισμό των αγωγών αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο καθαρισμός των αεραγωγών εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα (robots).

    Για τις ΚΚΜ και τις μονάδες οικιακού τύπου μονάδες οικιακού τύπου (split units) η αντικατάσταση των φίλτρων θα γίνεται σύμφωνα με την κανονική διαδικασία σύμφωνα με την προγραμματισμένη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης φίλτρων θα εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμός χώρου, ασφαλής αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται) συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας.

    Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα.»

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πίνουν τακτικά νερό. Στις ζεστές μέρες, στα βρέφη που θηλάζουν θα πρέπει να δίνεται επιπλέον βρεφικό γάλα, μιας και πριν τους 6 μήνες, δεν επιτρέπεται να τους δοθεί νερό. Εκτός από νερό μια ακόμη δροσερή λύση είναι οι σπιτικοί χυμοί και τα ροφήματα. (σε συνδιασμό πάντα με νερό)
  • Ντύστε τα με ελαφριά ρούχα: Φορέστε στα παιδιά σας ρούχα που είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και άνετα.
  • Επιπλέον χρόνος ανάπαυσης: Η θερμότητα μπορεί συχνά να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένα (αυτό ισχύει και για εσάς τους ίδιους). Γι' αυτ΄βάλτε σε πρόγραμμα -ειδικά το μεσημέρι- μία με δύο ώρες ανάπαυση.
  • Δροσίστε τα: Όταν το παιδί σας νιώθει να ζεσταίνεται, κάντε του ένα δροσερό μπάνιο. Το κολύμπι είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να δροσιστεί το παιδί σας. Αν πάλι δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε κάποια θάλασσα, παίξτε μπουγέλο στο στην αυλή ή το μπαλκόνι.
  • Αποφύγετε τον ήλιο: Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να εκτίθενται πολύ στον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την ακραία θερμότητα:

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά:

antimetopisi zestis paidia 2

Πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας

Καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας, εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Ακραία κόπωση (π.χ., ασυνήθιστη υπνηλία)
  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Έντονη δίψα
  • Να μην έχει ουρίσει για πολλές ώρες
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Γρήγορη ή αργή αναπνοή
  • Μούδιασμα
  • Μυρμήγκιασμα
  • Μυϊκούς πόνους
  • Μυϊκούς σπασμούς

Οι ψυχολογικές επιδράσεις της θερμότητας στα παιδιά

Μην ξεχάσετε επίσης την ψυχική υγεία του παιδιού σας. Τα παιδιά μπορεί να γίνουν ανήσυχα ή υπερκινητικά όταν μένουν μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα για ψυχαγωγία με δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορούν να παίξουν μέσα στο σπίτι και περιορίστε το χρόνο της οθόνης.

[Αυτό το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2019. Έχει ανανεωθεί.]

πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved