Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Υπάρχουν επιπτώσεις στο μωρό και ποιες είναι αυτές;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παρατεταμένη εγκυμοσύνη και το μωρό.

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Υπάρχουν επιπτώσεις στο μωρό και ποιες είναι αυτές;

Λιγότερα από 6% των μωρών γεννιούνται υπερώριμα και δεν είναι γνωστό γιατί μερικές κυήσεις διαρκούν πιο πολύ.

Τα μωρά που γενιούνται τελειόμηνα (37 με 40 εβδομάδες) θεωρούνται «υπερήμερα» ενώ όταν ξεπερνούν τις 42 εβδομάδες «υπερώριμα». Τα σημάδια υπερωριμότητας στο μωρό περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα που σκάει, μακρυά νύχια, άφθονα μαλλιά, πτυχές στις παλάμες και τις πατούσες, ελάχιστα αποθέματα λίπους και κιτρινοπράσινο δέρμα λόγω χρώσης από μηκώνιο. Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και επομένως χρειάζονται περισσότερη προσοχή σε σχέση με τα άλλα μωράκια.

Τα υπερώριμα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται αγωγή. Συνήθως γίνεται εκτίμηση της κλινικής τους εικόνας λαμβάνοντας υπόψιν την εξέταση της όψης τους όσο και τη διάρκεια της κύησης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 νεογνά ανακάλυψε ότι όσα γεννήθηκαν μετά τις 42 εβδομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσα γεννήθηκαν περίπου στις ημερομηνίες που αναμένονταν και είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

alati stin egimosini

Μετά τη γέννα

Τα σημάδια υπερωριμότητας στο μωρό περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα που σκάει, μακριά νύχια, άφθονα μαλλιά, πτυχές στις παλάμες και τις πατούσες, ελάχιστα αποθέματα λίπους και κιτρινοπράσινο δέρμα λόγω χρώσης από μηκώνιο.
Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι αν και το μωρό σας έχει περάσει την αναμενόμενη ημερομηνία, μπορεί να μην έχει προβλήματα. Θα γίνει εκτίμηση με εξέταση της όψης του και συσχετισμό της με τη διάρκεια της κύησης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται αγωγή, αν και μπορεί να πρέπει να ρυθμιστεί το χαμηλό σάκχαρο και να γίνει αναρρόφηση για να αφαιρεθεί το μηκώνιο που ίσως έχει περάσει στους πνεύμονες του μωρού σας.

paratetameni egimosini

Ένα αργοπορημένο μωρό δεν είναι κάτι κακό

Τα περισσότερα από αυτά τα μωρά παραμένουν σε υγιές περιβάλλον –με πλακούντα που λειτουργεί ακόμα καλά- και είναι πιο βαριά οπότε μπορεί να είναι και πιο γερά και ανθεκτικά στις προκλήσεις του έξω κόσμου. Επίσης μπορεί να φαίνονται περισσότερο σε εγρήγορση από τα μωρά που γεννιούνται νωρίτερα. Οι πνεύμονες τους είναι απολύτως ώριμοι και έχουν ωφεληθεί από τη μακρύτερη θρέψη. Είναι πιθανόν να έχουν περισσότερα μαλλιά από τα μωρά που γεννιούνται ακριβώς την αναμενόμενη ημερομηνία και πιο στρουμπουλά.

Τα υπερώριμα μωρά είναι τελικά πιθανότατα πολύ υγιή και ενεργά.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved