Πιπίλα ή δάχτυλο: Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα δόντια του παιδιού

Για τα περισσότερα βρέφη, το πιπίλισμα των αντίχειρων και της πιπίλας είναι ένα ευτυχισμένο, καθημερινό κομμάτι της ζωής τους.

Αλέξανδρος Μάνος
Πιπίλα ή δάχτυλο: Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα δόντια του παιδιού

Δεδομένου ότι το πιπίλισμα είναι μια φυσική, ενστικτώδης συνήθεια για τα μωρά, τα βρέφη αποδίδουν την αίσθηση της άνεσης, της χαλάρωσης και της ασφάλειας μέσω της χρήσης ενός αντίχειρα ή πιπίλας ως βοηθήμα αναρρόφησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη πιπίλα πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Το πιπίλισμα μπορεί να είναι μια πιο δύσκολη συνήθεια να σπάσει και τείνει να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς παρέμβαση. Τα παιδιά που συνεχίζουν να πιπιλίζουν αντίχειρες ή πιπίλες μετά την ηλικία των πέντε (και ιδιαίτερα εκείνα που συνεχίζουν μετά και από όταν τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται) βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση οδοντικών επιπλοκών.

Πώς μπορεί η χρήση πιπίλας και πιπίλας να προκαλέσει βλάβη στα δόντια των παιδιών;

pipila h daxtulo provlimata sta paidika dontia 3

Η πιπίλα και οι συνέπειες του πιπιλίσματος του αντίχειρα μπορεί να είναι αρκετά ύπουλες. Και οι δύο μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με γυμνό μάτι, και οι δύο τείνουν να εμφανίζονται σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι από τους κινδύνους που σχετίζονται με την παρατεταμένη απορρόφηση αντίχειρων και τη χρήση πιπίλας:

Κακή ευθυγράμμιση της γνάθου - Οι πιπίλες έχουν ένα ευρύ φάσμα σχημάτων και μεγεθών, τα περισσότερα από τα οποία είναι εντελώς αφύσικα για να κρατήσει το στόμα. Με την πάροδο του χρόνου, οι πιπίλες και οι αντίχειρες μπορούν να καθοδηγήσουν λάθος τις αναπτυσσόμενες σιαγόνες από τη σωστή ευθυγράμμιση.

Καταστροφή των δοντιών - Πολλοί γονείς προσπαθούν να ηρεμίσουν τα βρέφη βυθίζοντας τα πιπίλες στο μέλι ή κάποια άλλη ζαχαρούχο ουσία. Τα στοματικά βακτήρια τροφοδοτούν τη ζάχαρη και εκπέμπουν επιβλαβή οξέα. Τα οξέα προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών και μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και παιδική τερηδόνα.

Στένωση - Οι δομές στο στόμα είναι εξαιρετικά εύκαμπτες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η παρατεταμένη, επανειλημμένη έκθεση στον εγκλωβισμό του αντίχειρα και της πιπίλα προκαλεί την στενή στένωση του στόματος (σαν να χυτεύεται γύρω από τη συσκευή απορρόφησης). Αυτό μπορεί να προκαλέσει αργότερα προβλήματα με την ανάπτυξη δοντιών.

Δόντια - Τα δόντια που μεγαλώνουν μπορεί να γέρνουν ή να προεξέχουν από το πιπίλισμα του αντίχειρα και της πιπίλας, οδηγώντας σε κακό αισθητικό αποτελέσμα. Επιπλέον, η απορρόφηση του αντίχειρα και η χρήση της πιπίλας στη μετέπειτα παιδική ηλικία αυξάνει την ανάγκη για εκτεταμένες ορθοδοντικές θεραπείες.

Πόνοι στο στόμα - Το παθητικό πιπίλισμα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το επιθετικό πιπίλισμα. Το επιθετικό πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη πληγών ή έλκη.

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε μια πιπίλα:

  • Αγοράστε μια πιπίλα για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού
  • Αγοράστε ένα ορθοδοντικά σωστό μοντέλο
  • Μην το βυθίζετε στο μέλι ή σε άλλο ζαχαρούχο υγρό
  • Ξεπλύνετε με νερό για να αποτρέψετε βακτηριακές μεταδόσεις

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το παιδί μου να σταματήσει να πιπιλίζει τον αντίχειρα ή την πιπίλα;

pipila h daxtulo provlimata sta paidika dontia 1

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά φυσικά παραιτούνται από την πιπίλα ή τον αντίχειρα με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, αναπτύσσουν νέους τρόπους να αυτοθεραπευτούν, να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν. Όταν το πιπίλισμα του αντίχειρα ή της πιπίλας συνεχίζεται μετά την ηλικία των πέντε ετών, πρέπει να χρειαστεί παρέμβαση.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες προτάσεις για να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα ή τη χρήση πιπίλας:

  • Ζητήστε από τον παιδοδοντίατρο σας να μιλήσει με το παιδί για να σταματήσει. Συχνά, το μήνυμα ακούγεται σαφέστερα όταν είναι από κάποιόν άλλο και πόσο μάλλον από έναν οδοντίατρο.
  • Εφαρμόστε ένα σύστημα ανταμοιβής (όχι τιμωρία), με το οποίο το παιδί μπορεί να κερδίσει μάρκες ή αυτοκόλλητα προς μια επιθυμητή ανταμοιβή ώστε να μην πιπιλίζει αντίχειρα ή να χρησιμοποιεί πιπίλα.
  • Τυλίξτε τους αντίχειρες με μαλακά πανιά ή γάντια τη νύχτα.

Θυμηθείτε: το σπάσιμο μιας συνήθειας απαιτεί χρόνο, υπομονή και πολλή ενθάρρυνση!

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved