Απονεύρωση νεογιλών δοντιών ή αλλιώς πολφοτομή

Μπορεί να γίνει απονεύρωση σε νεογιλά δόντια και τι είναι η πολφοτομή;

Απονεύρωση νεογιλών δοντιών ή αλλιώς πολφοτομή

Και ναι, φυσικά μπορεί να γίνει απονεύρωση σε νεογιλό δόντι, παράξενο αν ακούγεται σε κάποιους γονείς που μπορεί να πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Εάν η αποσύνθεση φθάσει στο νεύρο ενός δοντιού, το δόντι πρέπει να υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία.

Η διαδικασία

Αυτή είναι μια μέθοδος όπου προστατεύεται το δόντι που ενοχλεί το παιδάκι , αφαιρώντας ένα τμήμα του νεύρου του. Εάν το δόντι είναι μολυσμένο ή έχει αποστήματα, απαιτείται πλήρης ενδοδοντική θεραπεία, δηλαδή αφαιρείται όλο το νεύρο του δοντιού.

Δεν πρέπει το δόντι να χαθεί

Εάν τα δόντια χάνονται πολύ σύντομα, ο "χώρος" που διατηρούν στη γνάθο για τα μόνιμα δόντια θα κλείσει. Αυτό θα κλειδώσει το σταθερό μόνιμο δόντι στη σιαγόνα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μετατόπιση των υπολοίπων δοντιών. Αυτό τελικά θα οδηγήσει σε στραβά δόντια και σε ένα φτωχό δάγκωμα και σαφώς μπορεί να απαιτήσει η κατάσταση αυτή ορθοδοντική θεραπεία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πλεονεκτήματα

Παρά το γεγονός ότι τα πρωτογενή δόντια υποβαθμίζονται άσχημα μετά την επισκευή τους, εξακολουθούν όμως να έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία όπως και πριν τη θεραπεία για τα μόνιμα δόντια.

Μειονεκτήματα

Περίπου ένα στα δέκα από αυτά τα δόντια, ακόμη και μετά από αυτή τη θεραπεία, προκαλούν περαιτέρω προβλήματα και πρέπει να εξαχθούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δόντια που έχουν υποστεί πολφοτομή ή ολική απονέυρωση δεν μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικές δυσκολίες. Μετά από μια τέτοια θεραπεία, το δόντι θα χρειαστεί σφράγισμα.

polfotomi h allios paidiki aponevrosi 2

Τι είδους σφράγισμα είναι αυτό;

Ένα στέμμα που καλύπτει ολόκληρο το δόντι όπως εμφανίζεται στο στόμα. Το σφράγισμα αυτό έρχεται να αγκαλιάσει όλο το δόντι μέχρι μέσα στο ούλο, έτσι περαιτέρω φθορά παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Πλεονεκτήματα

Μπορούμε να σώσουμε τα δόντια που είναι τόσο άσχημα αποσυνδεδεμένα και προστατέψουμε το μελλοντικό χαμόγελο του παιδιού.

Μειονεκτήματα

Περιστασιακά, αυτού το είδους σφραγίσματος μπορεί να αποκολληθεί λόγω της κατανάλωσης ορισμένων τροφών όπως καραμέλες, ποπ κορν ή λόγω υπερβολικής φθοράς.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved