Μηνιγγίτιδα Β: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νόσο

Μηνιγγίτιδα Β: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νόσο

Έτσι όπως τα περιγράφει μία μητέρα που παραλίγο να χάσει το παιδί της!

 

Μηνιγγίτιδα Β: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νόσο

Τα πρόσφατα κρούσματα μηνιγγίτιδας που συνεχίζουν να σημειώνονται στη χώρα μας προκαλούν αναστάτωση σε κάθε μαμά. Πώς θα προστατέψουμε αποτελεσματικά τα παιδάκια μας από την «ύπουλη» νόσο; Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά συμπτώματα;

Δυστυχώς, η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή ακόμη και από τους ειδικούς, καθώς τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξή της μοιάζουν πολύ με αυτά της απλής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία. Το πιο δυσάρεστο γεγονός είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο πολύ γρήγορα. Εικοσιτέσσερις ώρες αρκούν για να «εξοντώσει» ένα παιδί…

Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι δυνατόν να την καταλάβεις εύκολα, όμως υπάρχουν προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβεις προκειμένου να αισθάνεσαι σίγουρη ότι το παιδάκι σου είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις επιλογές σου και να είσαι πλήρως ενημερωμένη σχετικά με τη νόσο, προκειμένου να αποφύγεις τα δυσάρεστα. Θυμήσου ότι η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις!

Αυτό αποδεικνύεται και από το συγκινητικό βίντεο που παρουσιάζει την τραγική ιστορία μίας μητέρας από την Κρήτη, που κινδύνεψε να χάσει το παιδί της από τη μηνιγγίτιδα. Και αυτό αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό… Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι η χώρα μας μετράει δέκα περιστατικά, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένες σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, το οποίο με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων μπορεί να αποφευχθεί.

H συγκλονιστική μαρτυρία μιας μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β

Στο παραπάνω βίντεο μαθαίνουμε περισσότερα, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της μητέρας που έζησε τον εφιάλτη πέρσι κατά τη διάρκεια του δεκαπενταύγουστου. Η Ελένη Φλουράκη, που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γερμανία επέστρεψε στο νησί της για οικογενειακές διακοπές. Εκεί, κινδύνεψε να χάσει την κόρη της από Μηνιγγίτιδα Β. Ευτυχώς, με τη βοήθεια των γιατρών το αγγελούδι της τα κατάφερε, και απέφυγε ακόμη και τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως η μόνιμη αναπηρία, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα αρκετά παιδιά που έχουν νοσήσει.

 MINIGGITIDA 2

Οι φωτογραφίες από τη νοσηλεία της κορούλας της στη ΜΕΘ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συγκλονίζουν, παρουσιάζοντας τα έντονα σημάδια της νόσου στο σώμα της, και γίνονται αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε προκειμένου να μη δούμε στο μέλλον παρόμοιες εικόνες.

Το παραπάνω αλλά και όλα τα πρόσφατα κρούσματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν, ώστε να μάθουμε λεπτομέρειες για τις την αντιμετώπιση αλλά και τις συνέπειες της νόσου. Μην ξεχνάς ακόμη ότι μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας που σημειώθηκε στην Τρίπολη, ακόμα τρία μικρά παιδιά νόσησαν από στην Κρήτη και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τις αρχές της εβδομάδας. Νωρίτερα, τον Απρίλιο, καταγράφηκε ένα ακόμα ένα κρούσμα, σε πεντάχρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου.

Λάβε τα μέτρα σου πριν στείλεις τα παιδάκια σου στην κατασκήνωση

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογα περιστατικά, ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, και να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας.

Μην αναβάλεις λοιπόν, ούτε για μία μέρα την επίσκεψη στον παιδίατρο. Πόσω μάλλον ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που αρκετές από εμάς θα στείλουμε τα μικρά μας σε κατασκηνώσεις, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος. Ενημερώσου άμεσα για τα συμπτώματα, τις συνέπειες, αλλά κυρίως για την πρόληψη ενάντια στη θανατηφόρο νόσο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακόμη ότι ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, καθώς καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα αρκούν για να προσβληθούν τα παιδάκια μας. Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειας.

 MINIGGITIDA 3

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας

Πώς μπορείς, λοιπόν, να προστατέψεις αποτελεσματικά τα μικρά σου; Μίλα με τον παιδίατρό σου, που είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να σε ενημερώσει για τη νόσο αλλά και τον εμβολιασμό, που αποτελεί τον πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας. Το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει πλήρως τα παιδάκια, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της.

Πιο συγκεκριμένα, o εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, για αυτό και ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, και το παιδί σου δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι πολύ σημαντικό να το προστατέψεις και να μην αφήνεις στην τύχη θέματα που αφορούν την υγεία του.

Μην ξεχνάς ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μάθεις από τον παιδίατρό σου.

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη: DIY κρέμα για ραγάδες που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας

Εγκυμοσύνη: DIY κρέμα για ραγάδες που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας

Σπιτική κρέμα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τέσσερις συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Τέσσερις συμβουλές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι σπάνιες φώτο της Χριστίνας Μπόμπα με την κούκλα μαμά της

Οι σπάνιες φώτο της Χριστίνας Μπόμπα με την κούκλα μαμά της

Δείτε μια σπάνια φωτογραφία της Χριστίνας Μπόμπα απ' όταν ήταν μωρό!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς ένα πολυδιάστατο μοντέλο εκπαίδευσης αναδεικνύει τις ικανότητες και την ευφυΐα κάθε παιδιού

Πώς ένα πολυδιάστατο μοντέλο εκπαίδευσης αναδεικνύει τις ικανότητες και την ευφυΐα κάθε παιδιού

Καθώς τα μικρά μας μεγαλώνουν και μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
«Βόμβα» Βασιλακόπουλου στο Newsbomb.gr: Προσοχή σε όσους κάνουν τη 1η δόση – Πώς μεταλλάσσεται ο ιός
Εμβολιασμός: Ξεπέρασαν τους 112.000 το Σάββατο – Τον Ιούλιο όλα τα εμβόλια για τους ενήλικες
Κορονοϊός: Η φωτογραφία της ημέρας στην Πάτρα - Εμβολιάστηκε κρατώντας σαμπουάν johnson & johnson
Ανοικτά σούπερ μάρκετ, καταστήματα και κομμωτήρια την Κυριακή (9/5) - Τι ισχύει με τα SMS στο 13033
Θεόδωρος Κατσανέβας: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του
Σοβαρή επέμβαση για θρύλο της κολύμβησης – Αφαίρεσε όγκο από τον λαιμό
Ασέβεια χωρίς τέλος από τον Ερντογάν: Κρέμασε φωτεινές επιγραφές στην Αγιά Σοφιά!
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πάει Τόκιο η 19χρονη Φένια Τζέλη! - Το ελληνικό Ταεκβοντό επιστρέφει
ΗΠΑ: Παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου λόγω κυβερνοεπίθεσης
Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Βίντεο με τους δολοφόνους του επιχειρηματία εξετάζει η αστυνομία
Σε μερική επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινέζικο πύραυλο - NOTAM από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Κατά μέτωπο επίθεση Ερντογάν σε Ιρσαήλ για την Παλαιστίνη: Είστε τρομοκράτες, το ίδιο όσοι σιωπούν
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved